Különleges közép-európai premierrel nyílt meg a BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL – 2018. február 28. – április 20.

Magyarország legnagyobb fotográfiai eseménye, a BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL igazi különlegességgel és egyben közép-európai premierrel nyitotta meg 2019-es rendezvénysorozatát február 28-án a MŰCSARNOKBAN. A harmadik éve megrendezett Fesztivál nyitókiállítását nem más, mint David Lynch, az amerikai függetlenfilm élő legendája, rendező, forgatókönyvíró, festő és zenész jegyzi.

Small Stories:Visszaemlékezés a gyermekkora / Thinking of Childhood, 2013© David Lynch Courtesy
MEP, Paris, Item Gallery, Paris

A Fesztivál nyitóeseménye, David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása. Lynch egyedülálló tárlatának hangulatát a láthatatlan összefüggések izzása, a kimondhatatlan érzések felszínre hozása és a felszabadított fantázia kiteljesedése adja. Lynch egész munkásságára, így erre a sorozatára is meghatározó mód volt hatással a szürrealizmus, az ezotéria, a szorongás és az erőszak művészi és populáris megjelenítésének speciálisan amerikai tradíciója – a kultikus rajzoló Norman Rockwell-től a mai thriller filmekig. Lynch szürreális képeinek alapja a fotómontázs, a portrék és a reprodukciók újraértelmezése.
Ezekből olyan térbeli-időbeli dimenziók születnek, melyek egy olyan univerzummá állnak össze, amelyet a mester filmjeiből már jól ismerünk.
A Small Stories / Kis történetek egy valóságon túli pszichedelikus utazás az érzelem, a humor, a játékosság és a nyugtalanság világában, miközben egyaránt feltárja az emlékeket, és a sebeket. Filmes munkáihoz hasonlóan képein az álom dominál, poétikájának alapvető ereje a tudattalan és a valóság közötti összefonódás. David Lynch: Small Stories kiállítása eredetileg a párizsi Maison Européenne de la Photographie és a párizsi Item Gallery közös szervezésében valósult meg. A kiállítás, melynek kurátora Szarka Klára fotótörténész, 2019. március 1-től június 2-ig látogatható, a tárlat exkluzivitásához kapcsolódóan számos sokszínű programmal és ismert tárlatvezetők meghívásával is készül a BPF kiemelt partnere, a Műcsarnok.

Small Stories: Enteriőr #5 / Interior #5, 2013- © David Lynch, Courtesy MEP, Paris, Item Gallery, Paris

A kortárs magyar fotóművészet bemutatásának 2019-ben is a Kiscelli Múzeum ad otthont Távlatok /Kortárs magyar tájkép címmel. A már hagyománnyá vált tárlat, amely a hazai fotóművészetet mutatja be a Budapesti Tavaszi Fesztivál programját is színesíti és a tájkép klasszikus fotóművészeti műfaját mutatja be. A kiállítást az újraértelmező, megújító vagy éppen a tradíciókat mai kontextusban folytató művekből állították össze a BPF kurátorai Somosi Rita és Szarka Klára. A kiválasztott munkák között a természeti és emberi táj 21. századi létezésének, a táj és ember egyre problematikusabb viszonyának vizuális elemzése, megjelenítése ugyanúgy helyet kap, mint a külső (fizikai) és belső (lelki) tájakat megidéző, a reálisan nem létezőből nagyon is személyes képi valósággá transzformálódott művek. S bár a munkák formanyelve, hangulata, üzenete gazdag, színes és változatos, ahogyan a magyar kortárs fotóművészeti szcéna maga is, a kiállítási anyagban az erős gondolatiság, egyfajta ontológiai késztetés ugyanúgy tetten érhető, ahogyan a nagyon is szenzitív önkifejezés örök igénye. A kiállítás április 5. és június 15. között
látható.

TÁJAK / © Bartis Attila: Férfi az óceán felett, 2016

A Fesztiválközpont – Budapest Projekt Galériában a francia és a portugál fotóművészet kerül fókuszba a Fesztivál saját szervezésében és kurátori nézőpontjából megvalósuló kiállításain. Elsőként, március 5-től a budapesti Francia Intézettel és a Frankofón Fesztivállal együttműködésben, Gilles Roudiere, a kortárs francia fotográfia középnemzedékéhez tartozó művész három sorozatából összeállított anyaga látható. A szemcsés, fekete-fehér képeken egy-egy ország sajátos poetikus, álomszerű képe jelenik meg Somosi Rita válogatásában.

© Gilles Roudiere: Cuba, Havana, 2016

Március 29-én nyílik a modern portugál fotográfia négy képviselőjének csoportos kiállítása a Camões Intézet – Portugál Nyelvi Központ programjaként. A kortárs tájkép az eltérő fotográfiai munkák értelmezésében formálódik újjá. Tiago Casanova, Paulo Catrica, João Grama és Tito Mouraz a tradicionális területek, az érintetlen portugál táj és a természet misztikumát, vagy ennek ellentétét, a turizmus és az ipar által formált területek komplexitását mutatják be, egy új topográfiát vizuális megfogalmazásában. Változó tájkép – kurátor: Mucsy Szilvia.
A Budapest Projekt Galéria a kiállításokon túl, fesztiválközpontként számos közönség és szakmai programnak ad teret, mint például a MOME fotószakos hallgatóinak munkáiból, vagy a Lens Culture képanyagából tartott vetítésnek, illetve narratív fotográfia témájú workshopnak.
A nemzetközi fotográfia számos kiállítással képviselteti magát a Fesztivál 2019-es programjában. A Photon Valencia fesztivál portfolio reviewának PHEN díjasát, az ecuadori származású Misha Vallejot mutatjuk be a Telep galériában. A fotográfus vizuális naplója Dél-Amerikában az Amazonas vidékén található Manta-Manaus tengely mentén készült.

A Budapesten működő nemzetközi kultúrintézetek programjában az Olasz Kultúrintézet két kiállítással is csatlakozik, melyből az egyik a nemzetközi hírnévre szert tett TerraProject kollektíva tagjának Michele Borzoni Inshallah című munkája, amely a Közel-Keleten élő keresztény közösségek életéről szól. A Cervantes Intézet a Greenpeace Photo Award díjas Bruno Morais és Cristina de Middel munkáit, a Cseh Centrum Robert Vano polaroidjait mutatja be. A Lengyel Intézetben Varsó történelmének dokumentumait láthatjuk, az Osztrák Kulturális Fórum a kortárs ételfotók izgalmas világába, a Yunus Emre – Budapesti Török Kulturális Központ pedig Isztambul rejtelmeibe kalauzol el.

© A visszavett város, Munkások a Szent Alexander Nevszki székesegyház egyik kupolájának bontása
közben / Lengyel Intézet
© Robert Vano / Cseh Centrum

2019-ben a sajtófotó műfajával színesedik a program, a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat díjnyerteseinek munkái a Fesztivál kiemelt partnerintézményében a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban hagyományosan megvalósuló kiállításon.
A budapesti múzeumok ismét teret adnak a fotográfiának, a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Fesztivál 3 kortárs fotográfus bevonásával emlékszik Kányádi Sándor költőre, Szarka Klára kurátori válogatásában. Az egyedülálló vállalkozás a BPF kiállítása a PIM-ben, amely a kiválasztott Kányádi Sándor versek alapján a projektbe meghívott fotográfusok – Fiala Gábor, Herendi Péter és Kerekes Emőke a versszövegektől inspirálva készített képsorozataiból született.

© Robitz Anikó: Színjátszó emlékek / Tobe Gallery

A korábbi évekhez hasonlóan 2019-ben is csatlakozott a programhoz a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum egy-egy különleges látnivalóval. A kortárs magyar fotográfiát idén is a budapesti galériák reprezentálják, egy-két kiemelt esemény: Fresh meat címmel a BPF és a Hybridart Galéria közös felhívásán a 35 év alatti fotográfusok munkáit ismerhetjük meg, az Artphoto Galériában Kerekes Gábor fotográfusra emlékeznek kortárs fotográfusok képein keresztül, a FUGA – Kortárs Építészeti Központban a 2018-ban indított kortárs fotógyűjtemények bemutatását folytatva, 2019-ben Hetényi Csaba közgazdász kollekciója látható. A TOBE Galéria három kiállítása között Robitz Anikó legújabb munkáit, a Várfok Galéria Négyszemközt című tárlata pedig a világhírűvé vált, magyar származású Lucien Hervé és Rodolf Hervé fotográfiáinak különleges válogatását mutatja be.

© Lucien Hervé & Rodolf Hervé: Négyszemközt / Várfok Galéria

A Budapest FotóFesztivál teljes programsorozatát weboldalunkon ismerhetik meg. Pszichedelikus és szürreális, vad és inspiráló, könnyed és játékos, 2019-ben a Budapest FotóFesztivál változatos tavaszi trendkalauza közel 40 kiállításnak, a Fesztiválközpontban megvalósuló számos szakmai és közönség programnak ad helyet. A Budapest FotóFesztivál a The Photo Europe Network /PHEN/ tagja, fővédnöke Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes, Budapest Főváros Önkormányzata.

MUNKATÁRSAK:
Mucsy Szilvia fotográfus, a fesztivál igazgatója
Somosi Rita művészettörténész, a fesztivál kurátora
Szarka Klára fotótörténész, a fesztivál kurátora
Kocsány Kornél projekt koordinátor

Web:
www.budapestphotofestival.hu & www.budapestfotofestival.hu,
Facebook.com/BudapestPhotoFestival
Instagram.com/budapestphotofestival

, ,