Külföldi rendezők a színházban

A Weöres Sándor Színház az Európai Színházi Konvenció (ETC) tagjaként kiemelten fontosnak tartja az európai színházi kultúra megismerését, a nemzetközi szakmai együttműködéseket, ezért a 2018/2019-es évadban két, külföldi rendező számára ad lehetőséget a társulattal való közös munkára.

A bemutatókra a 2019/2020-as évadban kerül sor. Jaša Koceli és Luca Cortina a konvención keresztül kerültek színházunk látóterébe, mindketten izgalmas koncepciót alakítottak ki, ezért nagy várakozással tekintünk a közös munkára, amely március 6-án kezdődik a Weöres Sándor Színházban.

Jaša Kocelivel néhány alkotótársa (Darjan Mihajlovic Cerar – díszlettervező, Branka Pavlič – jelmeztervező, Mankica Kranjec – fotográfus) is érkezik Szombathelyre, a művészeti csoport később a koreográfussal, a zeneszerzővel és egyéb közreműködővel egészül ki a magyarországi munka során.

Jaša Koceli szlovén származású színházi rendező, a Ljubljanai Egyetemen végzett szociológia és színházi rendezés szakokon. Az elmúlt években Szlovénia több különböző színházában mutatták be előadásait. Ő állította színpadra szlovén nyelven először Euripidész: Trójai nők című művét a Nova Gorica-i Szlovén Nemzeti Színházban 2018-ban. Sokoldalú színházi szakember, a rendezés mellett dolgozott neves szlovén színházi rendezők közvetlen munkatársaként, és balett előadások világítástervezőjeként. Jaša Koceliről további információ itt olvasható: http://www.jasakoceli.com/eng/

Luca Cortina 1979-ben született Firenzében, tanulmányait a pratoi Metastasio Színházban és a skopjei drámaművészeti karon folytatta, ahol doktori munkát is végzett. Számos nemzetközi produkcióban részt vett. Műveit többször díjazták, többek között olyan fesztiválokon, mint a szarajevói MESS.

Forrás: Weöres Sándor Színház