Eger hónapja a Római Magyar Akadémián – Kortárs művészeti kiállítás, hangverseny, filmek

A Római Magyar Akadémia magyar régiókat és kulturális központokat bemutató sorozata márciusban Egert, mint kortárs művészeti és tudományos műhelyt ismerteti meg az érdeklődőkkel.

„A programsorozat célja, hogy az olasz közönség teljesebb képet kapjon Magyarországról, megismerje az ország értékeit és a sokszínű kortárs magyar kultúrát. Ez ugyanakkor remek lehetőség a kapcsolatok építésére, nemzetközi együttműködések elősegítésére. Debrecen, Pécs, Kecskemét, Kalocsa után idén márciusban Eger lakja be a Falconieri Palotát” – mondta Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatója.

Az „Eger  hónapja” programsorozat fő eseménye lesz a március 8-án, pénteken 19.00 órakor nyíló Látszatvilágok Kortárs képzőművészet Egerből című kiállítás. Kurátor: Széplaky Gerda.

A Látszatvilágok című tárlat tisztelgés az Eszterházy Károly Egyetemen folyó nagy múltú, több mint 70 éves történetre visszatekintő, Magyarországon ma is az élvonalba tartozó képzőművészeti oktatás előtt. A képzőművészeti, tervezőgrafikai, filmalkotói képzést biztosító Vizuális Művészeti Intézet erős kisugárzással rendelkezik mind a város, mind az országhatárokon is átnyúló régió művészeti életére, ami mindenekelőtt az itt tanító művészeknek köszönhető. A jelenlegi tanári kar tagjai között számos jelentős, Munkácsy-díjjal kitüntetett képzőművész található, valamint a fiatalabb nemzedék olyan tehetséges képviselői, akik állandó résztvevői nemzetközi kiállításoknak. A kiállítás az ő munkáikból válogat egyetlen tematika mentén – mindenekelőtt arra kérdezve rá, amit a valóságos és a virtuális világok közötti határvonal eltűnése jelent.

A római közönség 21 művész 61 művét tekintheti meg az április 5-ig nyitva tartó tárlaton. Kiállító Művészek: Balázs Péter, Csontó Lajos, Erőss István, F. Balogh Erzsébet, Faa Balázs, Ferenczy Zsolt, Horváth Dániel, Juhász Éva, Kopasz Tamás, Kótai Tamás, Mátrai Erik, Mayer Éva, Orosz Csaba, Ráskai Szabolcs, Sipos Levente, Süli-Zakar Szabolcs, Szabó Károly, Szigeti G Csongor, Szurcsik József, Ványai Magdolna, Zeman Zoltán.

A vernisszázst követően a Római Szent Cecília Konzervatúrium növendékei adnak koncertet Ligeti György emlékére. Azt est egri borkostolóval ér véget.

A kiállítást megelőzően március 7-én (10.00-16.00) a római MACRO ASILO-ban (Kortárs művészeti Múzeum) kerül sor az egri Eszterházy Károly Egyetem valamint a római Sapienza Egyetem közös művészeti workshopjára. Magyarországot Erőss István és Balázs Katalin képviseli.

A programsorozat március 22-én, pénteken 16.00 órakor folytatódik a Falconieri Palotában, amikor is bemutatásra kerül az egri Eszterházy Károly Egyetem, illetve Kristóf Ilona, Pintér Márta Zsuzsanna és Kusper Judit professzorok művelődéstörténeti előadásokat tartanak. Az est 19.00 órakor a Római Magyar Akadémia Liszt termében Csüllög Judit és Várdy Krisztina kortárs zongorahangversenyével ér véget, amelyen Kátai László művei csendülnek fel. 

Az „Eger hónapja” programsorozat március 28-án illetve 29-én, továbbá egy kétnapos  kortárs filmvetítés-sorozattal várja a római érdeklődőket, amely során bemutatásra kerülnek az egri  Eszterházy Károly Egyetemen hallgatóinak animációs illetve rövidfilmjei, Sipos Levente és Bollók Csaba bevezetőjével, továbbá levetítésre kerül a Milorad Krstić Ruben Brandt, a gyűjtő című. felnőtteknek készült, thriller-, film noir– és kalandfilmelemeket ötvöző animációs mozifilmje. A vetítést követően közönségtalálkozó Sipos Leventével, a film technikai rendezőjével.

Másnap, március 29-én, pénteken, a közönség Monory-Mész András: Meteo (1990, 98 perc), Bollók Csaba: Iszka utazása (2007, 93 perc) filmjeit tekintheti meg, illetve részt vehet a 21.00 órakor tartandó közönségtalálkozó a film rendezőivel.

Forrás: Római Magyar Akadémia