Bakelit Multi Art Center / 2019 március

03.07. 20:00

Moveo Dance Company (MT): The Other Door 

Szükségszerű ► feltárni a szociokulturális normán kívüli alternatívákat, amelyeket társadalmunk elhallgat vagy elítél
A test ► üres lap, amelybe a társadalom bevési készre írt szövegét: hogyan gondolkozzunk, hogyan viselkedjünk, és mi mindent fogadjunk el normaként.

A test, amikor ledobja magáról a társadalmi kereteket, közelebb lép az igazsághoz, amely távol esik mindattól, ami társadalmilag elfogadható. Nincsenek többé megkonstruált identitások, csak képlékeny, megfoghatatlan alakok.
A nemiség és kultúra kérdései mentén haladva a Moveo Dance Company felépít egy áltársadalmat, amelyben a képlékenységet minden táncos külön megtapasztalja, és amelynek során az eltérő nézőpontok is kiéleződnek.

A Másik ajtón átlépve saját magad megtapasztalásának szabadsága tárul eléd – egy hely, ahol önmagad lehetsz.

Koreográfia: Dorian Mallia

Előadók: Diane Portelli, Elena Bickle, Dorian Mallia

*

03.13. 20:00

Katarína Brestovanská (SK): Dual

Nem együtt, egymás mellett élnek az emberek, saját világukba burkolózva. Sok kapcsolatot csupán piaci érdek táplál, ezeket pedig a kötelességek és a modern technológia maga alá gyűri, így nyomva el a lehetőségét is annak, hogy a kapcsolat maga is megélhető legyen. Ki tud jobban bizonyítani? Ki képes lendületet adni egy kapcsolatnak? Képes-e rá bárki is?

Az előadás a mozgás által keltett zaj kutatásán alapszik. A kutatás révén létrehozunk és megszólaltatunk hangszereket – fából készült tárolókat, amikhez piezoelektromos szenzorokat csatlakoztatunk. Valójában akár a tároló belsejében, akár azzal kapcsolatba lépve, a táncos mozgása által keltett vibráció érzékeléséről van itt szó. A mozgás és a táncos teste képez hangot a tároló belsejében, és elvezet bennünket egy képzeletbeli hang-fény világba.

rendezés, koreográfia: Katarína Brestovanská
fény- és hanginstalláció: Martin Kosorín
fényterv: Ints Plavnieks
díszlet: Dana Kleinert, Oliver Kleinert
jelmez: Erika Daxnerová
előadók: Edita Antalová, Lukáš Bobalík
produkció: Katarína Zjavková
vizuál: Marianna Lutková

*

03.22. 19:00
Jakub Štourač & Felix Baumann (CZ): The WARdrobe
(munkabemutató)

A Bakelit Multi Art Centerben folytatott két hét munka eredményét mutatja be Jakub Štourač és Felix Baumann fizikai színházi előadásukban.

Az előadást számos történelmi, mitológiai és kortárs történet inspirálta, melyeknek hősei az elszigeteltség extrém körülményeit élték meg – háborúban, börtönben, elmegyógyintézetben vagy a sors által magára hagyottan. Titkos hősök, akik a felszabadításra várnak.

A performansz elsősorban a V4 régió országainak fiataljait célozza. Tükröt tartanak, hogy az eléjük tárt képben meglássák önmaguk és hazájuk történetét. Azokét az országokét, melyek még mindig nem lábaltak ki a kommunista ideológia és valóság érzelmi válságából. Melyek még mindig feloldozást és megváltást keresnek.

Az alkotók az alternatív színház világában szerzett tapasztalataikból építkezve használják a tánc, fizikai színház, ritmus, zene és erőteljes vizualitás eszközeit, miközben mondanivalójukat humoros és provokatív színezettel töltik meg.

Koncepció és rendezés: Jakub Štourač (CZ) / Felix Baumann (DE)
Alkotók: Jakub Štourač (CZ) / Elena Pecenova (CZ) / Pilou Barge (FR) / Gérard N. Célestinov (FR) / Felix Baumann (DE)
Dramaturg: Marek Turošík (SK)
Zene: Pilou Barge (FR)
Díszlet: Jakub Štourač (CZ)
Hang: Matěj Vejdělek (CZ)
Fény: Jiří Šmirk (CZ)

* 

03.27. 20:00

Homo Ludens Project: A csillagok szíve

Egyszer volt hol nem volt… Azt hitted ugye, hogy ez lesz a kezdés? Hát egy frászt, mert elég unalmas lenne így a szöveg. Persze, mert ha mesékről van szó, akkor rögtön úgy kell kezdeni, hogy messze, ahol még a madár se jár? Vagy egy távoli galaxisban? Nem ettünk meszet.

Apropó a cím! Az sem egyértelmű. Mert arról meg mit gondolsz majd? Jön a Farkas Bertalan, röpköd kicsit, meg valami színészecske Weöres Sándor verset olvas fel egy kórusmappából?

Hadd nyugtassalak meg. Egyszerűen csak mesélni fogunk. Tisztán, az emberről. Az emberről, aki olyan amilyen. Szép gondolat ugye? El kell, hogy keserítselek, de minden ember állat. Darwin csókoltat benneteket! Ezekben az afrikai mesékben az állatoké lesz a főszerep. Na, már látom is, bólogatsz, hogy fabula. Fabula a tudod micsoda? Az a fatalpú táncosöreganyja a fedeles lábos mögött.
Viszont, ha bábjátékra vagy mesejátékra számítotok… hát barátocskáim, akkor nagyokat fogtok pislogni a szép kerek szemeitekkel! Fekete humor és fekete zene, ez lesz az alap; és két boxos, világi figura, akik utat mutatnak az emberállat mesevilágában. Vagy éppenséggel, ha úgy tartja kedvük, ott hagynak lent, a csillagok szíve alatt.

Jah, egyébként „minden ember hülye”, ezt talán még hozzátenné Beckett. Ha már színház… És, ha már szöveg.

Állatok: Roskó Gábor állatai
Emberek (Blackfacek): Mezei Tímea, Szilágyi Szabolcs
Gazda: Roskó Gábor
Zenészek: Brindza Tamás, Haraszti Ádám, Pintér Norbert, Petrács Gábor
Fény: Nahóczki Viktor
Rendező asszisztens: Brindza Tamás
Rendező: Benkő Imola Orsolya

Koprodukciós partner: MASZK Egyesület
Támogató: EMMI

Alkotók:
Kovács Gyula A.
Szilágyi Szabolcs
Benkő Imola Orsolya
Mezei Tímea
Petrács Gábor

*

03.28. 18:00
Torkko-Valanto (FI): Super Target
(munkabemutató)

Gluténmentes │ nyers vegán │ zsírmentes │ makrobiotikus │ cukormentes │ vegetáriánus │ fényevő… A lehetőségek kész dzsungele. De hogy éljük ezt túl?

Az egészséges és boldog élet reményében felkínált számtalan lehetőség dömpingjében hogyan érezheti magát ennyire elveszettnek az egyén? Az étkezésünk határoz meg minket? Pozitívabban ítél meg minket a társadalom, ha valamilyen diétát követünk?

Az előadás a diéták és étkezési zavarok közt húzódó hajszálvékony vonalat kutatja. Választ próbál adni arra a problémára, hogy társadalmi szinten miért sokkal kevésbé elfogadottak az étkezési zavarok, mint a különböző elhízásos betegségek, noha mindkét véglet a modern életmód terméke és következménye.

Alkotók és előadók: Virva Torkko, Outi Elena Valanto
Zene: Juan Pablo Muñoz Bulla
Támogató: Kulturfactory Contemporary Art Residency in Domicella

* 

03.28. 18:00

Ladjánszki Márta: 25/45 – Táncelőadások Est-sorozat – Naturista, ruhátlan nézőkkel
(jubileumi előadás)

Az L1 Egyesület és a Naturisták Virtuális Klubja Egyesület (NaVKE) együttműködésében

2019-ben ünnepli 45. születésnapját és 25. évét annak, hogy visszakanyarodott a tánchoz és koncentráltan, a táncba vetett erős hittel dolgozik közöttünk, alkot és hív társakat alkotásaiba. Ezt szeretnénk egy rendhagyó előadássorozattal megünnepelni, ahol visszaemlékezünk erre a 25 éves szakmai múltra (talán még kicsit tovább is), kicsit másképp.

Ritka pályafutása, ami a 20. életévében indult el célirányosan, megkerült minden eddigi hivatalos utat, csoportosulásokat, de mindig alázatosan itta magába a tudást és kimagasló mesterek tanításai, útmutatása révén ma már a magyar kortárs táncélet kiemelkedő alakja alkotóként, előadóként és nem utolsó sorban önkéntesen vállalt tehetségkutatóként kül- és belföldön.

Forrás: Bakelit Multi Art Center
,