Robitz Anikó: SZÍNJÁTSZÓ EMLÉKEK – HOLOGRAPHIC MEMORIES

Robitz Anikó három különböző csoportra osztható sorozataiból összeállított kiállítás március 13. és április 13. között tekinthető meg a TOBE Gallery-ben.

© Robitz Anikó: Színjátszó emlékek / Milagro – Bon voyage 1983 – 2018
Robitz Lajos, 1983 (eredeti kép) Robitz Anikó, 2018

Több csoportos kiállításon való részvétel után, SZÍNJÁTSZÓ EMLÉKEK című tárlata az első önálló megjelenése a galériában.

Ma lesz a holnap tegnapja: a jelen múlttá válik, de hogyan emlékszünk majd rá a jövőben, amikor az események az idő múlásával átszíneződnek, jelentőséget nyernek vagy éppen feledésbe merülnek?

A Színjátszó emlékek kiállításon Robitz Anikó legújabb munkái láthatók, melyeken a 80-as évek elejéről származó családi fotókat, mexikói milágrókat és 3D nyomtatást is felhasznál. A kiállításon szereplő műveket a kiállítás címében szereplő emlék fogalma köti össze. A megélt események emlékekké válnak amikor újra meg újra felidézzük őket. Az emlék az első felidézéssel születik meg és a későbbi előhívások során tovább módosul. Kutatások kimutatták, hogy a felidézéssel létrehozott történetre emlékszünk inkább és nem a pontos eseményekre.

A Milagro című sorozat képeinek alapját a nagybátyja, Robitz Lajos által 1983-ban Ecuadorban készített fotói adják. Ezek a családi képek egészültek ki ónból készült apró figurákkal, melyek védő jelentéssel bírnak, amolyan jókívánságok is egyben.

A Holographic Memory című sorozat képei egy speciális holografikus anyag felhasználásával készültek. Maguk az elkészült plexifotók már nem színjátszóak, hiszen az exponáláskor rögzült a fények és színek játéka. Ezek a fotók általánosságban az emlékezet változását fejezik ki.

A harmadik csoportot alkotó alkotások 3D nyomtatással készült dobozokba összegyűrt fotókat, úgynevezett emlékgalacsinokat rejtenek. Ezek a dobozok arra a kognitív folyamatra utalnak, amikor az agy a régebbi emlékeket kiegészíti az újabbakkal. Ugyanakkor az agy sohasem telítődhet, ahogyan a doboz sincs tele. A kevésbé fontos emlékeket elfelejtjük, ezzel helyet adunk az újaknak.

nyitvatartás
szerda – péntek • 14.00 – 18.00
szombat • 11.00 – 15.00
illetve bejelentkezéssel: info@tobegallery.hu

Forrás: TOBE Gallery
,