Armel Opera Festival – Magyar Gálakoncert Avignonban

© Kállai-Tóth Anett

Az Armel Opera Festival szervezésében péntek este hatalmas sikerrel szerepelt Avignonban az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Dinyés Dániel vezényletével, és lenyűgözték a francia közönséget a kitűnő szólisták, Horti Lilla szoprán, Erdős Attila bariton, továbbá a Virtuózok tehetséges korcsoport nyertesei, Amira és Mariam Abouzahra hegedűsök.

© Kállai-Tóth Anett

Az Armel Opera Festivalnak indulása óta (2008) együttműködő partnere az Avignoni Operaház, és a társulat több alkalommal részt vett a fesztivál programjában. Legutóbb Eötvös Péter Senza Sangue c. operáját mutatták be Alföldi Róbert rendezésében, mely előadás a Legjobb Produkció díját kapta 2016-ban. Az Armel 10 éves jubileumi gálaestjén – két évvel ezelőtt – az avignoni operaház énekversenyének nyertesei is felléptek Budapesten, most pedig magyar zenészek és szólisták mutatkozhattak be az Opera Grand Avignon közönségének.

© Kállai-Tóth Anett

Az ARMEL Opera Festival az elmúlt 11 évben számos hazai nagyzenekart és előadót kért föl rangos külföldi koncerteken, előadásokon való szerepléshez. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral a múlt évben kezdődött el a közös munka. Először a Moscow City Ballet-et kísérték angliai turnéjukon, Notthinghamben és Manchesterben a Rómeó és Júlia, a Hattyúk tava, valamit a Csipkerózsika előadásokon, majd a lipcsei Gewandhaus színpadán adtak koncertet négy alkalommal Michael Zukernik és Dubóczky Gergely vezényletével, most pedig az Avignoni Operaház színpadán szerepeltek.

© Kállai-Tóth Anett

A folytatásban szervezés alatt van egy zürichi fellépés, ahol a világ 10 legrangosabb koncerttermeinek egyikében, a Tonhalle-ban mutatkozhat be a székesfehérvári zenekar.

A Magyar Gálakoncerten csodálatos sikere volt Horti Lilla szopránnak és Erdős Attila baritonnak, a budapesti Operaház énekeseinek, és elkápráztatták a közönséget a Virtuózokból jól ismert tehetséges hegedűs testvérpár, Mariam Abouzahra és nővére Amira is, aki 2017-ben a televíziós verseny nyerteseként az Armel jóvoltából a Berlin Filharmónia koncerttermében lépett föl 2017 decemberében.

Köszönjük Avignon, és gratulálunk valamennyi fellépőnek a franciaországi sikerhez!

Forrás: Armel Opera Festival