„Dualitás” címmel ír ki pályázatot a Vesc-Art

A fotóművészeknek szóló pályázatra pályakezdő művészek jelentkezését várja a Vesc-Art. A finalisták munkáiból kiállítás nyílik 2019 tavaszán. A pályázaton indulhat minden 18-30 év közötti fotóművész, aki valamely felsőoktatási intézmény művészeti szakán hallgató vagy az elmúlt legfeljebb 2 évben diplomázott. A beérkezett pályázatokból a szakmai zsűri, Tóth Pál Sándor, Puskás Bea, Glázer Attila, és Auth Attila választja ki a finalistákat, és a díjnyertes alkotót, akinek egy képét a pályázatot alapító Vescot Mérnökiroda gyűjteményébe megvásárol. Jelentkezési határidő: 2019.03.31., éjfél.

“Jobb és Bal, Jó és Rossz, Férfi és Nő, Test és Lélek. Ezen ellentétpárokat jelölő szavak uralkodó jele nem a szembenállás, hanem egymás jelentésének kiegészítése. Ez a motívum számos keleti vallás alapjául is  szolgál, például a kínai Taoizmus elve szerint semmilyen dolog nem létezhet csupán magában, vagy önmagáért. Minden jelenség magában hordja a változás, az ellenkezőbe fordulás lehetőségét. Így azt mondhatjuk, hogy a világ a Jin és a Jang jellegű erők állandó változásából áll. Ezek az erők normális körülmények között egyensúlyban vannak. Egyik sem létezhet a másik nélkül, hisz egymást tartják mozgásban, tehát az egység alapja a dualitás. A pályázat célja, hogy segítsen megérteni az ellentétpárok  működését, amelyek a saját életünkben a problémák forrásai és egyben megoldásai lehetnek.” – olvasható a pályázati kiírásban.

​A pályázatra olyan munkákat várnak a szervezők, ahol a dualitás mint egész jelenik meg, és ez az egész a két ellentét egyenlő arányának a következménye. Mivel ez a jelenség az élet minden szegmensében megtalálható, így a filozófiától kezdve a hétköznapi apróságokon át az emberi kapcsolatok, politika, vallás, spiritualitás, szexualitás, társadalmi berendezkedés témaköreiben várnak munkákat, megfejtéseket.

Zsűri tagjai

Auth Attila, Egyetemi adjunktus, Magyar Képzőművészeti Egyetem

Glázer Attila, Korábban a Három Hét Galéria vezetője, Fotográfus

Puskás Bea, Kulturális menedzser, független kurátor, a TOBE Gallery társalapítója, művészeti vezetője

Tóth Pál Sándor, a GalleryTool és a Tóth Gyűjteménykezelés alapítója, a cARTc Kulturális Egyesület elnöke

A pályázat kritériumairól és a korábbi pályázatok eredményeiről a kiíró honlapján olvasható bővebb információ: www.vesc-artmanagement.com

Forrás: Vesc-Art