Nemzetközi gitárfesztivál, színházi találkozó, zongoraverseny, Föld hete, Egyetemi Tavasz több száz programmal – A Szegedi Tudományegyetem ismét felpörgeti a város kulturális életét

Závada Péter-, Pintér Béla-darab, bölcsészfesztivál, egyetemi tavasz és egyetemi színházi találkozó, kórushangversenyek, Ady-év, költészet napja, levendula napok, szilvafavirág-festészeti tanfolyam – a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája és az egyetem művészeti csoportjai több száz programot kínálnak 2019-ben is. Egy színes egyetem színes programsorozatát ismertetik a szervezők.

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóságának Kulturális Irodája és az egyetem művészeti csoportjai több száz kulturális programot kínálnak egész évben.

Az SZTE NKI Kulturális Iroda 2019. április 11. és május 17. között rendezi meg a 16. Egyetemi Tavaszt. Folytatódik a nagy sikerű Vers Délben programsorozat, amelyben minden hétköznap a déli harangszó után egyetemi és szegedi polgárok mondják el kedvenc verseiket a rektori épület előtt, a Szent-Györgyi szobornál. Megjelentek a tavaszi alkotói és művészeti pályázatok felhívásai is (egyetemi fotópályázat, versmondó verseny, színikritika és versíró pályázat), amelyekre várják a tehetséges hallgatók pályamunkáit. Október elsején indul a 24. Őszi Kulturális Fesztivál.

Az Egyetemi Füvészkertben idén is megrendezik a Levendula napokat, a Lótusz napokat, a Rovarfogó Növények Napját és a Gombásznapot. Az iskolásoknak Föld hete, Víz hete, valamint Madarak és Fák hete rendezvénysorozatot szerveznek.

A Zeneművészeti Kar tavasszal rangos nemzetközi zenei programokat kínál: VIII. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny, XX. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál.

A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar ismét meghirdeti a Bölcsész Szabadegyetemet, az AudMax Estéket és tavasszal a kétnapos Bölcsészfesztivált.

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár is várja az érdeklődőket, tematikus estekkel és kiállításokkal: többek közt folytatódik a Betűevők olvasókör, az Egyetemi szerzők, kiadók, műhelyek sorozat, és lesz Könyvbörze is február 19-21. között. 

Az SZTE Konfuciusz Intézet „A Selyemút rejtett kincsei – Stein Aurél és az Ezer Buddha barlangtemplomok” című kiállítást kínálja, valamint kalligráfia festészeti és Szilvafavirág-festészeti tanfolyamot hirdet.

Az SZTE legrégebbi művészeti csoportja, a fennállásának 94. évfordulóját ünneplő Szegedi Egyetemi Énekkar tavasszal fellép az Éneklő Ifjúság kórushangversenyen, és énekel az Egyházzenei Hónap hangversenyein. A kórus számos jótékonysági rendezvény és egyetemi program rendszeres, lelkes fellépője.

Az Universitas Szimfonikus Zenekar idén is folytatja sokszínű, a kulturális örökséget megóvó és népszerűsítő tevékenységét. Folytatják gyermekeknek szóló nagy sikerű matiné koncertjeiket is, 2019 májusában több alkalommal lesz látható és hallható Prokofjev: Péter és a farkas zenés mesejátéka, gyerekszínészekkel. A gyerekeknek hangszerismertetőt is tartanak, és kipróbálhatják, megszólaltathatják a hangszereket. Tavaszi hangversenyműsorukat Benjamin Britten műveiből állítják össze. Júniusban részt vesznek a gyerekeknek szervezett ZenAgóra nyári táborban.

A 16. évadát megkezdő Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) tovább játssza Pintér Béla: A démon gyermekei és a Kafka-kabaré előadását, új bemutatójuk Závada Péter: Reflex és Jagos István Róbert: Evangélium című darabja. A SZESZ és a Kulturális Iroda április 26-28. között rendezi meg a IV. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozót magyarországi és határon túli színházi társulatok részvételével, amely a Debreceni Egyetemi Színpadi Találkozó (DESZT) és a Janus Egyetemi Színház (JESZ) testvértalálkozója.

Forrás: SZTE