MAO plays the music of János Ávéd: The Fruit of the Spirit – Lemezbemutató koncert

A szaxofonos, zeneszerző, hangszerelő, zenetanár Ávéd János a Modern Art Orchestra zeneszerzője és szólistája. Saját szerzeményeiből készült lemezét mutatja be a zenekarral ezen az estén, mellyel kapcsolatban így nyilatkozik:

“››A Lélek gyümölcse: szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. Ilyenek ellen nincsen törvény.‹‹ (Gal 5, 22-23)

Ávéd János

2014-ben eldöntöttem, hogy a Modern Art Orchestra számára szeretnék egy olyan több, rövid tételből álló művet írni, melyek lazán kapcsolódnak egymáshoz, de mégis együtt értelmezhetőek. Tulajdonképpen a tételek sorrendje nem követi szorosan a Szentírást. Egy szőlőfürtnél is nehéz megmondani, melyik szőlőszemmel kezdődik és melyikkel ér véget. Az egész együtt: egyetlen gyümölcs. Ahogyan a lemezen, úgy a koncerten is a program ívéhez igazítva vesszük sorra “gerezdenként” a gyümölcsöt.

A darab bemutatásában oroszlánrésze van Fenyvesi Márton barátomnak (Komjáti Áron mellett ő lesz a másik gitáros a zenekarban) is, aki szuggesztív improvizációi mellett egy külön neki komponált szóló gitár tételt is be fog mutatni az est folyamán.

A nagy mű mellett önmagukban álló darabok is szerepelnek a MAO repertoárjából. Ennek interpretációjában lesz segítségünkre Scott Robinson amerikai multiinstrumentalista, egyenesen New Yorkból (Ella Fitzgerald, Maria Schnieider Orchestra, Lionel Hampton, Elton John, Anthony Braxton, Sting oldalán már bizonyított, kétszeres Grammy-díjas közreműködőként), aki először 2014-ben, a manhattani Symphony Spaceben hallotta a MAO-t játszani. A lemezen egyébként szerepel ez a koncertfelvételünk, a Thelonious Monk tiszteletére írt Sandbox című darabomból. Nagy megtiszteltetés, hogy ezen az estén éppen Scott Robinsonnal mutathatjuk be.”

MAO

MAO plays the music of János Ávéd: The Fruit of the Spirit
LEMEZBEMUTATÓ KONCERT
(FEBRUÁR 17., vasárnap 19.30, BMC Nagyterem)
vendég: Fenyvesi Márton, Scott Robinson (USA)

KÖZREMŰKÖDIK:
Modern Art Orchestra
Fekete-Kovács Kornél – művészeti vezető
Fenyvesi Márton – gitár
Scott Robinson (USA) – szaxofon

Forrás:  MAO