Legendás fotómodellek a XX. századból – Tóth József Füles fotókiállítása

Megjelennek a korszak legszebb modelljei! Időutazás és újratalálkozás a magyar reklámfotózás meghatározó alkotója, Tóth József Füles emlékezetes képei által.

Tóth József Füles fotográfus reklámfotóival, plakátjaival iskolát teremtett az 1970-es évektől kezdődően. Az átgondolt koncepció, szellemes ötletek, humor, a groteszkre való hajlam és a látványos megjelenítés különlegesen új hangvételt, áttörést jelentett. 1972 és 1990 között számtalan reklám és emblematikus plakát került ki Füles mester műhelyéből, melyek hétköznapjaink részévé váltak, csakúgy, mint a korszak lenyomatát tükröző plakátokon szereplő modellek.

Bálint Antónia

Bíró Ica

„Tóth Füles hallhatólag nagyon vicces, de látszólag nagyon komoly egy ember. Sokat beszél és gyorsan, mindenkit lenyom szédítő dumájával. De néha egyedül marad. Akkor fényképez. És ott nincs beszélgetés, adoma, történet. Invenció van, ötlet, profi szakmai tudás és güzülős alázat. Mindez évtizedek óta. Tanú erre mindmegannyi fotója, mely még most is itt elevenkedik a fejemben, vizuális emlékezetemben. A túrós, a cascos, a traubiszódás, az élmény az ágybanos reklámjait nem felejtem el, pedig már nincs olyan túró, csak műanyag zacskóba gyömöszölt nedves túrószerű anyag kapható, már évtizedek óta spórolok a casco mellőzésével, fogalmam sincs, van-e még traubi és hát az élmény az ágyban is… Szóval a dolgok múlandóak, Füles némely reklámjai meg nem.”
Kincses Károly, a Magyar Fotótörténeti Múzeum alapítója

Clavier Charlotte

Lantos Piroska

A kiállítás megtekinthető: 2019. február 5 – 2019. március 3

Helyszín: Klebelsberg Kultúrkúria (1028 Budapest, Templom u. 2-10.)

Megközelíthető: a Széll Kálmán tértől 56, 56A, 59B, 61-es villamossal Hűvösvölgyig, onnan 64, 64A, 264-es vagy 257-es busszal a Templom utcai megállóig.

Pataki Ágnes

Forrás: Klebelsberg Kultúrkúria