A Veresegyházi Művésztelep bemutatkozó kiállítása

2019. február 11-én nyílik meg a két éve működő Veresegyházi Művésztelep első budapesti kiállítása a Kóka Galériában. A Kállai András által vezetett, tíznél is több képzőművészt tömörítő csoportosulás az elmúlt két évben Veresegyházon hozott létre formációt a közösségi alkotásra, most tőlük látható gyűjtés február 26-ig, Molnár Valéria dr., a Kóka Galéria kurátora rendezésében.

Kállai András szobrászművész kitartó szervezőmunkájának köszönhetően két éve teljesen új közösség került fel a művészeti palettára. Festőművész testvérével és további közel tíz képzőművésszel akkor azért gyűltek össze Veresegyházon, hogy tíz napon keresztül, megállás nélkül alkothassanak közösen – mégis egyedül. A kezdeményezés ötlete pedig annyira megtetszett Veresegyház polgármesterének és a helyi önkormányzati vezetésnek, hogy azt az első pillanattól teljes mellszélességgel támogatták.  Festőállványaikat, vésőiket, ceruzáikat és egyéb eszközeiket a helyi általános iskola mellé készítették ki, majd a következő két hét eredményét rögtönzött kiállítás formájában mutatták be, akkor még csak a veresegyházi lakosoknak.

A következő időszakban a csapat tovább bővült, a Művésztelepen való alkotásból pedig hagyomány vált. Nekik ad most teret a budapesti Kóka Galériát vezető Molnár Valéria dr., méghozzá egy időszakos kiállítás formájában. A galéria hangulata pontosan illeszkedik a művészek kollektív egyéniségéhez, akiknek így arra is lehetősége nyílik, hogy a veresegyházi után a budapesti közönség is megismerhesse munkásságukat.

A kiállítás komoly hangsúlyt fektet arra, hogy az összesen 13 művész egyéniségének kiemelése mellett megmutassa azokat az együttes erősségeket is, melyeket munkáik közösen érnek el. Így kerülhetnek egymás mellé a különböző alkotói stílusban készült művek merész rendezési elvek mentén és mégis egymásra rezonálva – ezáltal párbeszédbe kerülve egymással egy alkotói térben, ahogy maguk a művészek is a Művésztelep alkotói folyamata során. A teljes kiállítást erőteljesség és lendület jellemzi, pont úgy, mint a Művésztelep létrejöttét és megerősödését.

A megnyitó ráhangolóját Molnár Valéria dr., a galéria kurátora mondja, közreműködik Bajovics Milán hegedűművész. A kiállításon a következő művészek műalkotásai lesznek láthatók:

Breszkovics Bernadett, festőművész
Böjte Horváth István, szobrászművész
Csendom Veronika, MKE festőművész hallgatója
Dankó Bernadett, MKE végzős festőművész hallgatója
Esse Bánki Ákos, festőművész
Hans Peter Bauer, szobrászművész
Kállai András, szobrászművész
Kállai Henrik, festőművész
Kun Éva, Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész
Maróti Dénes, grafikusművész
Németh Marcell, szobrászművész
Révész Ákos, festőművész
Tejeda Erika Anna, festőművész

Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/379232642894366/

A Veresegyházi Művésztelep Facebook oldala: https://www.facebook.com/Veresegyh%C3%A1zi-M%C5%B1v%C3%A9sztelep-307383389834957/

A megnyitó időpontja és helyszíne:

2019. február 11. 18:00 – Kóka Galéria (1132 Budapest, Visegrádi utca. 6.)

Forrás, fotók forrása: Veresegyházi Művésztelep