Mozart klasszikusát mutatja be a Győri Nemzeti Színház

Mozart klasszikusát mutatja be a Győri Nemzeti Színház 2019. február 02-án 18.00 órakor a Nagyszínházban.

© Takács György

Mozart örök klasszikusa, a Figaro házassága című vígoperája Szabó Máté rendezésében Szentendre, Szeged és Debrecen után Győrben kápráztatja el a közönséget fergeteges humorával 2019. február 2. és március 23. között. Az előadást összesen 16 alkalommal láthatja a közönség a Győri Nemzeti Színházban, magyar nyelven, Vidor Dezső fordításában. Ez alkalommal 25 kiváló énekes váltja egymást a főbb szerepekben.

© Takács György

© Takács György

A könnyed, játékos darab azoknak is kellemes szórakoztatást kínál, akik idegenkednek az opera műfajától, a történet ugyanis rendkívül vidám és fordulatos: Marcellina Figarót szereti, Figaro és Suzanna egymást szeretik, csak hogy a gróf is Suzannát szeretné. A grófné azt szeretné, hogy a gróf őt szeresse, Cherubino minden nőt szeret, de elsősorban a grófnét, míg Barbarina Cherubinót szereti. Bartolo a bosszút, Basilio a botrányt, Antonio pedig az italt.

© Takács György

© Takács György

Wolfgang Amadeus Mozart és Lorenzo Da Ponte első közös műve a vágyak és a meglepetések vígoperája, amely hol ellenállhatatlan humorral, hol szívbemarkoló őszinteséggel mesél rólunk, emberekről. Szabó Máté lendületes rendezése közelebb hozza a történetet a mai nézőhöz: Almaviva gróf, a vagyonos borász házában minden a feje tetejére áll a két alkalmazott, Figaro és Suzanna esküvőjének napján. „Félelmetes humorral teli kritikája ez a darab a hierarchikus társadalmi rendszernek, amely megmutatja, hogy a magasabb és mélyebb szinteken is emberek vannak, kiszolgáltatva egymásnak, illetve a legnagyobb hatalomnak: a szerelemnek.” – nyilatkozta a rendező.

© Takács György

© Takács György

A Győri Nemzeti Színház 2014-ben prózai változatban állította színpadra a Figaro házasságát a Kisfaludy-teremben, 5 évvel később pedig a színház Nagyszínpadán varázsolja el a nagyérdeműt a vígopera. Városunk opera kedvelő közönségének legnagyobb örömére a vígoperában országosan és nemzetközileg ismert operasztárok lépnek színpadra.

© Takács György

© Takács György

***

A Co-Opera legfontosabb feladata, hogy hazai vidéki operatársulatok együttműködésében operaelőadások szülessenek. Az alkotók és a közreműködő művészek a színházak közös döntése alapján kerülnek kiválasztásra, akárcsak a konkrét opera. Az együttműködő színházak megosztják a költségeket, akárcsak az évadon belüli játszási periódusokat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a premiert követően utazik a produkció, városról városra, színházról színházra. Minden színház használja saját lehetőségeit. A díszletet idén is a kiváló győri díszletműhely készítette, a jelmezeket újra a szegediek varrták, és a budapesti próbákat követően az újonnan csatlakozó debreceni Csokonai Színház biztosította a főpróbahéten szükséges próbahelyiségeket. Az egyszerre gazdasági, művészeti és logisztikai jellegű együttműködés az alapvető lényege a Co-Opera projektnek. Az operavilágot is érintő állandó megszorítások, költségcsökkentési elvárások mellet a Co-Opera elkötelezett az alkotó műhelymunka mellett, és a rövid próbaidőszakok helyett az igazi, érdemi felkészülést tartja a minőségi előadások zálogának. Ennek megfelelően idén több mint három hónapnyi próbát szerveztünk a felkészülés biztosításához. Minden operaelőadás igazi ünnep az életünkben, de emellett hiszünk a munkában, a gyakorlásban és a próbákban.

© Takács György

© Takács György

Az operairodalom két legfrenetikusabb komédiáját egy francia színműírónak köszönhetjük: Beaumarchais Figaro-trilógiájának első és második darabját két szenzációs zeneszerző ültette zenés színpadra. A Co-Opera a 2017/18-as évadban Rossini A Sevillai borbély című operáját mutatta be az ország több pontján, óriási sikerrel. A Figaro-történet folytatódik: Mozart legkiválóbb vígoperáját Szabó Máté lendületes, szellemes rendezésében láthatja a közönség.

© Takács György

Szereposztás
Gróf – Haja Zsolt/Kendi Lajos/Kovács István
Grófné – Schnöller Szabina/Rálik Szilvia/Fodor Beatrix
Suzanna-  Bordás Barbara/Rácz Rita/Keszei Bori
Figaro – Kiss András/Pataki Bence/Cseh Antal
Marcellina – Farkasréti Mária/Lázin Beatrix
Cherubino – Kálnay Zsófia/Mester Viktória
Bartolo – Bátki Fazekas Zoltán/Busa Tamás
Basilio – Balczó Péter/Laki Péter/Biri Gergely
Don Curzio – Takács Zoltán
Barbarina – Németh-Nagy Johanna
Antonio – Schwimmer János/Laborfalvi-Soós Béla

Közreműködik a Győri Nemzeti Színház zenekara és énekkara.

Rendezőasszisztens: Takács Zoltán
Karigazgató: Balogh Eszter
Korrepetitor: Medveczky Szabolcs
Játékmester: Tóth Erika és Magyar György
Karmester: Medveczky Ádám, Silló István
Díszlettervező: Khell Csörsz
Jelmeztervező: Benedek Mari
Rendező: Szabó Máté
Producer: dr. Vadász Dániel

További információ:
co-opera.hu
info@co-opera.hu
facebook.com/co.opera.operaban.utazunk
Jegyek kaphatók: https://www.jegy.hu/program/figaro-hazassaga-92045

Forrás: Co-Opera