Húszan a Magyar Festők Társaságából

Az óbudai Artézi Galériában 2019. január 26. és február 13. között látható a Magyar Festők Társaságának tagjai közül húsz művész műveiből reprezentatív kiállítás – immár második alkalommal. A Galéria működtetője, alapítója, Németh Géza festőművész is tagja az 1955-ben alapított egyesületnek. Az anyagot válogatta és a kiállítás rendezője, kurátora Kováts Albert festőművész, képzőművészeti író, a Társaság elnöke. A bemutatott anyag arról (is) tanúskodik, hogy Kováts Albert a jelenkori magyar képzőművészeti élet és az alkotók alapos ismerője, jól tájékozódik ebben az összetett, sokrétű világban. Nem meglepő, hogy a húsz művész alkotásai megfelelnek a Társaság célkitűzéseinek, amely szerint „szabadon kezeli a műfaji határokat”. Kiemelik a művészeti eljárások, törekvések, irányzatok egyenrangúságát, szabadságát, sokszínűségét, ugyanakkor kiáll minden új művészi kezdeményezés, egyéni formai megoldás mellett.

Haász István, Objekt

A katalógus (https://issuu.com/artezi/docs/huszan), melyben minden kiállítóról rövid szakmai életrajz és egy színes reprodukció látható, tükrözi a Magyar Festők Társaságának és Kováts Albert kurátor szellemiségét, szakmai igényességét. Húsz képzőművészről nem lehet írni egy ilyen rövid ismertetőben, ezért feltétlen javasoljuk, hogy nézzék meg ezt a gazdag, értékes, nívós kiállítást Ásztai Csabától Vén Máriáig.

Jovián György, Tanulmány a bontáshoz

Konok Tamás, Színes piramis

A kiállítók közt a legidősebb Konok Tamás (1930), a Nemzet Művésze, Kossuth díjas, számos nemzetközi és hazai elismerés tulajdonosa. Az Artézi Galériában látható Színes piramis, 2017-ben készült, annak bizonyítéka, hogy az idős mester változatlanul aktívan dolgozik. Az 1940 előtti generáció tagja Szily Géza és Turcsányi Antal.
A fiatal képzőművészeket képviseli Király Gábor (1979), Halmi-Horváth István (1973) és Várhelyi Tímea (1972).  Rajkó Andrea Fenya

A kiállítást 2019. február 13-ig tekinthetik meg a kedves látogatók.

Vankó István, Egyedül

A kiállítás honlapja:
http://www.artezi.hu/

A kiállítás facebook oldala:
https://www.facebook.com/ArteziGaleria/

Forrás: Artézi Galéria