„Az ismeretlen Verdi”

2019. február 2. (szombat) 18.00 óra
Müpa, VI. emeleti próbaterme

A Nemzeti Filharmonikusok Próbatermi sorozatának következő előadásán, február 2-án, 18:00 órakor, a Müpa VI. emeleti próbatermében, Giuseppe Verdi ismeretlen dalai csendülnek fel a Nemzeti Énekkar művészeinek előadásában. A házigazda Tóth Antal, a Nemzeti Énekkar menedzsere.

Nemzeti Énekkar @ Raffay Zsófia

Giuseppe Verdi hatalmas operai életműve mellett eltörpül kamarazenéje, hiszen mindössze egy vonósnégyes és mintegy harminc zongorakíséretes dal maradt utána. Mégis, ha meg akarjuk ismerni a korszakalkotó géniusz útját, aki számos ponton megújította a XIX. századi operajátszást, fel kell fedeznünk a nagyközönség számára szinte ismeretlen dalait, azok sokszínűségét, szépségeit. Mert a nagy zeneköltő itt sem nyújtott mást, mint grandiózus nagy-operáiban: egyszerre drámát és humort, csipkefinomságú lírát és zabolázatlan szenvedélyt, lángoló szerelmet és csöndes magányt, fájdalmat és boldogságot. És meglátjuk, hogy a dalok mélyén, ha kicsiben is, de ott van Rigoletto keserűsége, Leonóra végtelen szenvedélye, Desdemona ártatlansága, Alvaro elveszettsége, Annuska végtelen bája, vagy Violetta tragédiája és ott vannak mind a többiek is, akiket a zseniális alkotó színpadi hőseiként ismerhetünk.
A Nemzeti Énekkar jeles művészeinek segítségével beleásunk ebbe az alig ismert kamarai életműbe, mintegy fél évszázadnyi termésből kiemelve másfél tucat dalt. A legrégebbi még jóval a legelső operai siker, a Nabucco előtt született, a legutolsó a Falstaff utáni évben. Némelyik magyarországi bemutatóként lesz hallható koncertünkön.

Közreműködnek:
Bakos Kornélia, Bódi Zsófia, Boros Sándor, Dékán Jenő, Derzsi-Pap Enikő, Dóri Eszter, Estefán Tünde, Galgóczy Dóra, Halmosi Katalin, Illés Gabriella, Ladjánszki László, Pásztor Péter, Silló Gyögy, Somogyi Erika, Szappanos Edit, Tóth Katalin, Viszló István – ének
Bizják Dóra – zongora
Duleba Lívia – fuvola

Házigazda: Tóth Antal, a Nemzeti Énekkar menedzsere

Következő hangversenyünk:
2019. február 7., csütörtök, 19:30 – Zeneakadémia
Úti cél: Amerika

Stravinsky: Pulcinella – szvit
Copland: Klarinétverseny
Rachmaninov: III. szimfónia, a-moll, op. 44
Km.: Martin Fröst klarinét és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Kirill Karabits

Három zeneszerző, mindhárman – mint oly sokan mások a 20. században – Amerikában fejezték be földi pályafutásukat. Copland szülei Litvániából emigráltak, Rachmaninov és Stravinsky Oroszországból. Három erős egyéniség, három zenei stílus. Rachmaninov vérbeli romantikus zenét írt, később, az emigráció után is. Stravinsky Pulcinella c. balettjét 1920-ban a Gyagilev-féle világhírű balett-társulat mutatta be Párizsban, a díszleteket és jelmezeket Picasso tervezte. A barokk zeneszerző, Pergolesi zenéjét dolgozta át, ezzel kezdődött neo-klasszikus alkotó korszaka. Aaron Copland a híres jazz-klarinétos, Benny Goodman felkérésére komponálta 1950-ben bemutatott Klarinétversenyét, amelyben jazz-elemek és, ahogy egyik kritikusa írta, „keser-édes líraiság” keveredik. Ezt a tarka stílus-kaleidoszkópot egy kitűnő svéd klarinétművész, Martin Fröst adja elő, akiről a The Times így írt: „Ha még nem hallottad Martin Fröst-öt játszani, nem is hallottál igazán klarinétot.” Az estet egy Ukrajnából indult, Bécsben végzett karmester, Kirill Karabits tárja elénk.

Sok szeretettel várjuk hangversenyeinkre!

Forrás: MNF