A Siklósi művésztelep és a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége alkotóinak közös kiállítása Rómában

2019. február 1-jén, pénteken 19.00 órakor nyílik a Római Magyar Akadémián (Via Giulia, 1) a Siklósi művésztelep valamint a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége alkotóinak közös kiállítása Dialogo tra materie/Anyagok közötti párbeszéd címmel.

A Siklósi Szalon, a Nemzeti Kulturális Alap valamint a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége szervezésében létrejött tárlat három külön szekcióból áll.

Az első szekció a Falconieri Palota Galériájában a Siklósi Szalon történetét tárja az érdeklődők elé, a művésztelep 63 művészének azonos számú művén keresztül, Novák Ferenc és Németh Pál gondozásában.

A Siklósi Szalon 1991 óta folyamatosan működő művészeti közösség. Történeti előzményének az I. Magyar Szobrász Symposium (1967-1970) tekinthető. Fennállásának rövid, de a művészeti életben meghatározó jelentőségű eredményeként született meg a Nagyharsányi Szabadtéri Szoborpark és Siklóson a Nemzetközi Kerámia Alkotóház, amely évtizedekig a hazai és nemzetközi kerámia alkotótelepek otthona volt. A Siklósi Szalon e két formáció szakmai és szellemi utódaként jött létre. 1991. június 7.-én művész barátok társaságában Kovács Ferenc műteremavatóján vetődött fel a szalon megalakításának a gondolata. Azóta a szalonnak több mint hetven képző- és iparművész, fotóművész, építész és művészettörténész tagja volt. A Siklósi Szalon művészei többször kiléptek a Siklós-Pécs által határolt keretekből. Kiállításra kaptak meghívást a Budapest Kongresszusi Központba, a Művészetek Házába Szekszárdra, a Kortárs Galériába Tatabányára, a Templom Galériába Egerbe és Hatvanba a Moldvay Győző Galériába. De 2005-től érkeztek a külföldi kulturális intézetektől is a meghívások. Sikeres kiállításunk volt a Prágai Magyar Kulturális Intézetben, a Bécsi Collegium Hungaricumban, a Bukaresti Magyar Intézetben, a Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos Tájékoztatási Központban valamint a Lendvai Múzeum Várgalériájában és Párizsban, a Magyar Intézetben is.

A tárlat további két szekciója, nagyméretű festett útikárpitok valamint ékszerek, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége alkotóinak műveit mutatja be a Falconieri Palota díszfolyosóján.Kurátor: Simonffy Márta.

„Az élmény felidézésének valorizálása, az emlékezés, az emlékeztetés kitapintható hatással van az érzékrendszerünkre. A kárpit méretéből, felületéből adódó és az abban rejlő attraktív, monumentális megjelenítés lehetősége, a tartalom, a gondolat, a képi világ sokszínű és sokrétű tárházát tárja elénk. A festett kárpit XXI. században való létjogosultságát, gondolkodásmódok változatosságát, helyét – helyzetét, értelmezését, lehetőségeit veti fel. Miben különbözik a posztertől, a molinótól? Mit őrzött meg az elmúlt korokból? Mit nyújt, mit nyújthat, mit láttat, mit vindikál és mit birtokol a kortárs művészetben?!”

„Az ékszer napjaink vizuális művészetének egyik megjelenítő eszköze. Minden más művészeti műfajhoz hasonlóan érzékelhetően leolvashatóvá válik a kortárs művészet konceptuális kifejezési formái. Nagy érdeme a kortárs magyar ékszerművészetnek az újító, újragondolt szándéka mellett az a nagyfokú biztos szakmai tudás, amivel rendelkeznek! Az új struktúrák, megoldások szokatlan anyagpárosítások megjelenítésével sem felejtik; és nem felejtetik el az ékszer kanonikus üzenetét!” (Simonffy Márta) 

A tárlat 2019. március 2-ig tekinthető meg.

https://www.facebook.com/events/1586189458192566/

Forrás: Római Magyar Akadémia