„Mesebeli országok” Fesztivál Művészet és Kreativitás Fesztivál Gyermekeknek – Budapest, 2019 január – február

A „Mesebeli országok” oktatási-művészeti projekt gyerekeknek (3-15 éves korosztály), illetve szüleiknek és tanáraiknak szól.

Célunk, hogy a résztvevőket aktív közreműködésre ösztönözzük a kultúra tevékeny alakítása és ápolása terén.
A projekt egyidőben valósul meg Lengyel- és Magyarországon.

A Fesztivál alapját magyar illetve lengyel népmesék és mondák képezik. Ezek a történetek – melyek az emberiség számára legfontosabb értékekkel foglalkoznak: élettel, halállal, jóval, rosszal – azzal a céllal születtek, hogy megmagyarázzák a természet jelenségeit, értelmezzék a világot. Így a monda – amely leírja a nemzedékek tapasztalatait és magában hordozza a népi bölcsességeket – időtlen médiumnak minősül.

A projektre kiváló lengyel és magyar gyermekkönyv illusztrátorokat, valamint olyan iparművészeket hívtunk meg, akiknek munkáit a népmesék, a folklór és a természet inspirálja.

PROGRAM:

  • INTERAKTÍV KIÁLLÍTÁS gyerekeknek „Mesebeli országok”
  1. február 8-28.

Kiállításmegnyitó: 2019. február 8, 18:00

Art Quarter Budapest, 1222 Budapest, Nagytétényi út 48-50

A népmesék a társadalmak és kultúrák tudatában létező motívumok, történetek és a világ értelmezésére szolgáló módszerek halmazai. Évszázadok óta egyfajta nyitott párbeszédben vannak fogyasztóikkal, akik szabadon alakíthatják, interpretálhatják őket. Az illusztráció pedig a mesemondás sajátos formája. Az illusztrátor így maga is mesélővé válik, aki saját tapasztalataira, érzelmeire támaszkodva mutatja be a történetet, így annak új változatát teremti meg. Ezt a jelenséget szeretnénk alaposabban körbejárni a fesztiválon.

A helyszínen közel 100 olyan illusztrációval találkozhatunk, amelyek az utóbbi 15 évben készültek Magyar- vagy Lengyelországban.

Az interaktív kiállítóterem olyan játszótér, ahol a gyerekek szabadon használhatják, kipróbálhatják mindazokat a könyveket, különleges játékszereket, bútorokat, berendezési tárgyakat, amelyek formatervezését a mesék, a folklór és a természet inspirálta.

A fenti célok elérése érdekében a kiállítás következő részekből tevődik össze:

„Erdő” – kis játéksarok, ahol az erdő jelképezi a mese, az ember és a természet közötti szoros kapcsolatot. A gyerekek szabadon használhatják az itt elhelyezett játékokat, párnákat és más olyan tárgyakat, amik formatervét a természet ihlette.

„Kis könyvtár” – olvasósarok, amely hangulatos szobára emlékeztet fotellel, lámpával, puha szőnyeggel és sok könyvvel, pontosabban magyar és lengyel kiadók azon könyveivel, amelyek illusztrációit a kiállításon bemutatjuk.

„Legyél hős!” – játéksarok, ahol a gyerekek beleélhetik magukat a mesehős szerepébe. Bábszínház és olyan tárgyak találhatók itt, amelyeket használva a gyerekek próbára tehetik képességeiket, mesehősi jellemerejüket.

Illusztrátorok: Andrzejewska Anita, Bölecz Lilla, Chmielnik Anna, Herbszt László, Jagoda Marianna, Kálmán Anna, Koncz Tímea, Kürti Andrea,

Mester Kata, Nagy Norbert, Sędziwy Anna, Socha Piotr, Szántói Krisztián, Szulyovszky Sarolta, Sztyma Marianna, Pawlak Paweł, Pawliński Wojciech, Pilichowski-Ragno Andrzej, Poklewska-Koziełło Ewa, Wasiuczyńska Elżbieta.

Tervezők: Tóvaj Rozália, Vándor Krisztina, Bergovecz László.

Iparművész cégek: Bajo, Dzikie Dzieci, Eperfa, Granna, Hungary to Go, Ircsi Sufni, Kattuska, Kruszyński Studio, Kukliki, Maacraft, Malu Studio, Nobile, Wild Stamps.

Könyvkiadók: Csimota, Media Rodzina, Móra Kiadó, Nasza Księgarnia, Wydawnictwo Muzeum Warszawy (a Varsói Múzeum Kiadója), Wydawnictwo Zamku Królewskiego na Wawelu (a Waweli Királyi Palota Kiadója)

Csodaceruza Magazin

Ezen kívül a galéria területén:

  • MŰVÉSZETI-IRODALMI MŰHELYEK gyerekeknek, melyek lebonyolítására Lengyelországban és Magyarországon, 2019 februárjában kerül sor. A foglakozásokat illusztrátorok vezetik.

Programok: http://wonderlandfestival.hu/workshopok/

  • KÖZÖS MESEOLVASÁS,
  1. február 9., 12:30

             Lengyel Intézet, 1065 Budapest, Nagymező utca 15.

Külső helyszínen:

  • A mesékről, legendákról szóló FOGLALKOZÁSOK iskolákban Lengyelországban és Magyarországon
  • RAJZPÁLYÁZAT gyerekeknek.

Résztvevők:

Gyerekek és fiatalok szüleikkel és nevelőikkel együtt, pedagógusok, véleményformálók (művészek, illusztrátorok, kiadók, egyetemi tanárok, újságírók), egyetemi hallgatók, kulturális antropológusok, etnológusok, a lengyel és magyar mesék és kultúra rajongói.

A fesztivál Lengyelország budapesti nagykövetének és Könyv Intézet (Instytut Książki) védnökségével zajlik.

A szervezőről:

A projekt megvalósítója, az InArt Alapítvány, azért jött létre, hogy felkeltse a művészet és kultúra iránti érdeklődést, valamint elősegítse az innovatív tanulást és tanítást a gyermekek és fiatalok számára. Tevékenységünk során a fiatalokat egyenrangú partnerként kezeljük, akiket buzdítani szeretnénk arra, hogy részt vegyenek a legmagasabb színvonalú, okos és gyönyörű művészettel teli eseményekben, és akit be szeretnénk vonni az innovatív tanulás és az új technológiák világába. Projektjeink célja az, hogy segítsék a fiatalokat az érzelmi és szellemi fejlődésben, a modern világ jobb megismerésében, serkentsék a kreativitást, a művészeti tehetség kibontakozását, valamint gazdagítsák a legfontosabb tudományos és modern technológiai találmányokról szóló tudásukat.

Szervező:

InArt Alapítvány

A fesztivál a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával és Lengyelország budapesti nagykövete, Jerzy Snopek, Magyarország varsói nagykövete, Kovács Orsolya Zsuzsanna, valamint a lengyelországi Könyvintézet (Instytut Książki) tiszteletbeli védnökségével valósul meg.

Partnereink:
Lengyel Intézet, Muzeum Warszawy (Varsói Múzeum)
Zamek Królewski na Wawelu (Waweli Királyi Palota)
Centrum Inicjatyw Rodzinnych
Csimota Kiadó
Csodaceruza
Fundacja Jak Malowana (Jak Malowana Alapítvány)
Granna
Magyar Gyermekirodalmi Intézet
Media Rodzina Kiadó
Móra Kiadó

Médiapartnerünk:
Mikkamakka

Forrás: InArt Alapítvány
,