Magyar filmek és magasművészeti tartalmak az Uránia 2018-as toplistáján

Az Uránia Nemzeti Filmszínház a magyar filmek és a magasművészeti tartalmak – art filmek, képzőművészeti filmek, opera-, balett- és színházi közvetítések – kitüntetett bemutatóhelye. A magyar vagy magyar részvételű alkotások kiemelt figyelmet kapnak, hiszen minden harmadik mozielőadás és minden negyedik megváltott mozijegy ezek nézettségét gyarapítja. Az intézmény 2018. évi összesítő adataiból az is kiderül, hogy a programon szereplő címek közel kétharmada exkluzív, vagyis csak itt kerül mozivászonra, gyakran fesztiválok, egyedi vetítések keretében.

A nézőszám tekintetében az előző évihez hasonló eredmény született, közel százharmincezren vettek részt az Uránia valamely nyilvános vagy zártkörű programján. Örvendetes, hogy minden negyedik jegyvásárló magyar filmre váltott jegyet. A mozi legnézettebb filmjeinek TOP 20-as listáján tíz magyar cím szerepel, és az első helyen is magyar film áll: a Napszállta, Magyarország 2019-es Oscar-nevezettje, amelyet közel négyezren tekintettek meg az Urániában. Szintén kimagasló nézőszámot ért el a Testről és lélekről és a Vad Balaton, de ezernél többen látták a Macskafogó felújított változatát és az Egy nap című filmet is.

Tavaly az Uránia 37 ország összesen 290 különböző egészestés produkcióját vetítette, melyek többsége (198 cím) – országos bemutató híján – egyedi vetítések, fesztiválok, tematikus sorozatok keretében került műsorra. A bemutatott 78 magyar cím között is szép számmal akadtak egyedi bemutatók: a harmincöt év után befejezett magyar Candide-rajzfilm díszelőadása, A mindenség szerelmese – Juhász Ferenc 90 című portréfilm vetítése, Jelenczki István népszerű portré- és dokumentumfilmjei: az Ön-Tér-Kép, vagy a Reményik Sándorról szóló Öröktűz I-II., valamint olyan kuriózumok, mint az élő zongorakísérettel vetített 1915-ös némafilm, A tánczosnő és más filmtörténeti ritkaságok. Folytatódott az új magyar filmeket népszerűsítő, halláskárosultak számára feliratozott Összhang sorozat, amelyben tavaly 10 új alkotást mutattak be, és összesen huszonhárom „felirattal akadálymenetesített” vetítést tartottak, továbbá rendszeresen vetítenek angol feliratozású magyar újdonságokat, növelve ezzel a magyar filmek potenciális közönségét.

Az Uránia tavaly 9 filmfesztiválnak és filmhétnek volt helyszíne. Ezek közül kiemelkedett a visegrádi együttműködés országainak filmművészetét bemutató Előhívás – #V4filmfeszt februárban, de sikerrel folytatódtak a hagyományosan az intézményhez köthető rendezvények, így a spanyol és a román filmhét és az elmúlt négy évben valóságos moziünneppé vált LUX FILMNAPOK is. 2018-ban a Nemzeti Filmalap kezdeményezésére április 30-a lett A magyar film napja, amely – az első magyar film, A táncz 1901-es Uránia-beli bemutatójára emlékeztet. A Nemzeti Filmszínház érintettsége okán kiemelt helyszíne volt az ünnepi eseményeknek, csakúgy, mint a Nemzeti Filmarchívum által szervezett II. Budapesti Klasszikus Film Maratonnak, amikor is az Urániában olyan sztárokkal találkozhatott a közönség, mint Claudia Cardinale vagy Klaus Maria Brandauer. A filmszínház klasszikusokat bemutató vetítéssorozatai közül tavaly a Római anzix című olasz, valamint a Függetlenül című lengyel válogatás emelkedett ki.

A rendkívül népszerű társművészeti (köz)vetítések rekordszámú, több mint 25 ezer nézőt vonzottak a filmszínházba. Népszerűségben kiemelkedett az NT Live in HD sorozatban vetített Hamlet előadás Benedict Cumberbatchcsel, valamint a Metropolitan Opera Aida előadása. Az Uránia egyre hangsúlyosabban jelen van a főváros zenei életében is: 2018-ban 23 kamara-, könnyűzenei és népzenei koncerttel várták az érdeklődőket, amelyekre 9.000-nél is több néző látogatott el.

A 2019-es év programja is rendkívül változatosan indul. A már meghirdetett programok között található a Cseh Tamás mozija című filmválogatás, amely március 9-én a zenész négy filmes munkáját mutatja be, az egykori alkotótársak jelenlétében. Március 1-én – Kocsis Tibor A sándorgyuri című portréfilmjének bemutatóján – Sándor György „humoralista” lesz a filmszínház vendége. Február 22-én jön a Piedone nyomában című dokumentumfilm moziváltozatának koncerttel kísért gálavetítése. Folytatódik az olasz tájakra elkalauzoló Itáliai utazás sorozat, a Nemzetek zenéje kamarazenei koncertsorozat, majd március 28-án a Rádiózenekar brácsaművészeinek Viva la viola! című egyedi koncertje következik. A MET közvetítések sorában tavasszal még négy élő előadás lesz látható, a Carmen, Az ezred lánya, A walkür és A kármeliták. A színházi közvetítések közül nagy várakozás előzi meg az Antonius és Kleopátrát Ralph Fiennes főszereplésével.

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház