Közönségtalálkozó – Michael Frayn: Függöny fel!

Közönségtalálkozó a Szegedi Nemzeti Színház 2019. február 8-i bemutatóját megelőzően.

Michael Frayn

Időpont: 2019. január 23. (szerda) 16.30 óra

Helye: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.) 1. emeleti folyóirat-olvasóterme

Résztvevők: Galambos Péter rendező, valamint Menczel Andrea, Bánvölgyi Tamás és Szívós László, a darab főbb szereplői

Moderátor: Almádi Róbert, a Návay Lajos Szakgimnázium magyar és kommunikáció szakos tanára.

A Függöny fel! első felvonásában egy jobb napokat látott utazó társulat az Ádámkosztüm című bohózatot próbálja. Másnap előadás, ám a darab sehogy nem áll. Az Ádámkosztüm valódi bulvár-darab, ahol fiatal lányok alsóneműben szaladgálnak, az idősebb urakról lecsúszik a nadrág és mindig az az ajtó nyílik ki, amelyiknek nem kellene. Egy ilyen előadás sikerének a kulcsa a tempó. Esetünkben – a rendező legnagyobb sajnálatára – éppen ez hiányzik. A második felvonás még az elsőnél is izgalmasabb. Hátulról szemlélhetjük a színpadi történéseket, miközben a takarásban zajlik az élet…

A vígjáték ötlete akkor pattant ki az angol drámaíró, Michael Frayn fejéből, amikor Mi, ketten című bohózatát egyszer a takarásból nézte végig. „Sokkal viccesebb volt, mint elölről. És akkor jöttem rá, hogy írnom kell egy darabot hátulról.”

Michael Frayn angol író, drámaíró, műfordító. Leghíresebb művei a Koppenhága és a Még egyszer hátulról/Veszett fejsze című színdarabok. Összesen tizenhat színművet írt. Orosz drámaírók, elsősorban Csehov műveinek neves fordítója színházak számára. Csehov első, cím nélküli művét is ő adaptálta Vadméz címmel. Számos forgatókönyvet és tizenegy regényt is írt.

Forrás: Szegedi Nemzeti Színház