Tom Ziegler: Grace és Gloria – A Pécsi Nemzeti Színház előadásával indul a Magyar Művészeti Akadémia Szó • szín • játék című megújult színházi programsorozata 2019-ben

Oberfrank Pál színművész, rendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának művészeti vezetésével megújul az MMA Szó • szín • játék című színházi programsorozata, amely 2014-ben Ács Margit író, az MMA rendes tagjának kezdeményezésére indult el Nagy Zoltán Mihály író, az MMA rendes tagjának A sátán fattya című regényéből készült színpadi adaptáció ősbemutatójával.

A sorozat keretein belül az elmúlt években színre került többek között Kányádi Sándor Kétszemélyes tragédiája, a Kaláka együttes és Rátóti Zoltán színművész, az MMA Színházművészeti Tagozata vezetőjének Különbéke című Szabó Lőrinc-estje, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Dsida Jenő pódium-estélye, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Igazán a puszta című előadása, de a nézők megtekinthették Császár Angela színművész, az MMA rendes tagjának Játszva magyarul című estjét, és meghallgathatták Kertesi Ingrid operaénekes dalestjét is.

2019. január 17-én csütörtökön 19.30 órától a Pécsi Nemzeti Színház Tom Ziegler Grace és Gloria, február 14-én csütörtökön 19.30 órától a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház Eric-Emmanuel Schmitt Oszkár és Rózsa Mami című előadását, március 20-án szerdán 19.30 órától pedig Mécs Károly és Rátóti Zoltán színművészek közreműködésével, Oberfrank Pál rendezésében az Isten nem szerencsejátékos – Gyurkovics Tibor emlékezete című felolvasószínházi előadást láthatja a közönség az MMA székházában, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

A programsorozat helyszíne:

Pesti Vigadó, a Magyar Művészeti Akadémia székháza

Sinkovits Imre Kamaraszínpad

1051 Budapest, Vigadó tér 2., IV. emelet

2019. január 17. csütörtök, 19.30

Tom Ziegler: Grace és Gloria

A Pécsi Nemzeti Színház előadása

Hogyan adunk számot életünkről? Miért vagyunk ezen a világon? Nincs ember, akit ne foglalkoztatna ez a kérdés, hiszen életünk minden percében ott ólálkodik körülöttünk az elmúlás. Grace-t, az idős parasztasszonyt nemrég engedték ki a kórházból. Gondozója, a New York-ban nagy karriert befutott önkéntes szociális munkás, Gloria, mellette akar állni utolsó óráiban. Kettőjük történetét mondja el az ismert amerikai író, miközben a néző önfeledten nevet az élet abszurd helyzetein. Egy humorral teli, megható történet hitről, életről és halálról.  

Sólyom Katalin és Füsti Molnár Éva ©
Körtvélyesi László

Fordította: Zimmermann Claudia

Szereplők: Sólyom Katalin, Jászai Mari-díjas, Füsti Molnár Éva, Jászai Mari-díjas

Díszlet- és jelmeztervező: Tresz Zsuzsa, Jászai Mari-díjas

A rendező munkatársa: Markó Rita

Rendező: Füsti Molnár Éva, Jászai Mari-díjas 

Galéria: https://www.pnsz.hu/galeria/550/grace-es-gloria

Sólyom Katalin: https://www.pnsz.hu/tarsulat/adatlap/18/solyom-katalin

Füsti Molnár Éva: https://www.pnsz.hu/tarsulat/adatlap/9/fusti-molnar-eva

2019. február 14. csütörtök, 19.30

Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa Mami

A Debreceni Csokonai Nemzeti Színház előadása 

Rózsa László és Kubik Anna © Máthé András

Vannak találkozások, melyek akár a halál küszöbén is fordulópontot jelentenek − az életben. A leukémiás Oszkár a kórházi ágyon fekve találkozik a titokzatos Rózsa Mamival, aki humorral és játékkal tölti meg kisfiú napjait. Ő ugyanis az egyetlen, akit nem riaszt a halál közelsége. Tizenkét napot töltenek együtt, és ez alatt mindent megtesznek, hogy Oszkár elégedetten fejezhesse be az életét. Eljátsszák, hogy Oszkár a megismerkedésük napján született, és attól kezdve minden napja tíz évet ér. A kisfiú tíz szívmelengető találkozásokkal és mindennapi csodákkal − kamaszkori szerelemmel, házassággal, családi élettel és végül az öregséggel − teli napról mesél a Jóistennek írt leveleiben.

Az előadás 110 perces (1 szünettel)

Alkotók: 

Rózsa Mami: Kubik Anna Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, érdemes művész

Oszkár: Rózsa László

Fordította: Pallai Mara

Díszlet-és jelmeztervező: Michac Gábor

Dramaturg: Pallai Mara

Ügyelő: Karl József

Súgó: Lezó Ádám

Rendezőasszisztens: Laczó Zsuzsa

Rendező: Tengely Gábor, Blattner Géza-díjas

Galéria: http://csokonaiszinhaz.hu/muvek/eric-emmanuel-schmitt-oszkar-es-rozsa-mami/

Kubik Anna:  http://mmakademia.hu/alkoto/-/record/MMA15576

Rózsa László: http://csokonaiszinhaz.hu/rozsa-laszlo/

2019. március 20. szerda, 19.30

Isten nem szerencsejátékos – Gyurkovics Tibor emlékezete

„Isten nem szerencsejátékos” – mondta Albert Einstein. Vagyis az életben nincsenek véletlenek, Isten nevében nem lehet téves eszméket vallani. Magunkat áltatni, felmenteni. Hol kezdődik a felelősség? Ha megtörtént a baj, lehet-e Isten akarataként aposztrofálni a tragédiát? Megtettünk-e mindent, jól mértük-e fel a lehetőségeket, esélyeket? Az Istenbe vetett hit és a hanyagság, felületesség, átgondolatlanság, a felelősség hárításának határai hol húzódnak?…

Közreműködik:

Mécs Károly Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, a nemzet művésze

Rátóti Zoltán, Jászai Mari-díjas, érdemes művész

Rendező: Oberfrank Pál, Jászai Mari-díjas

Mécs Károly: http://mmakademia.hu/alkoto/-/record/MMA32927

Rátóti Zoltán: http://mmakademia.hu/alkoto/-/record/MMA20975

Oberfrank Pál: http://mmakademia.hu/alkoto/-/record/MMA37048

Forrás: MMA