Gilbert Varga debütáló koncertje – Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában

A magyar gyökerekkel rendelkező Maestro Gilbert Varga Könnyed elegancia című koncertjén debütál vezető karmesterként január 25-én, a Müpában futó Pannon-bérletsorozat harmadik előadásán. A posztot hivatalosan január 1-jétől tölti be a Pannon Filharmonikusoknál, mely kinevezéssel hazánkban a pécsi zenekarnál valósul meg elsőként, hogy két vezető karmester áll egy zenekar élén. A koncert azonban nem csupán e ténynek köszönhetően, hanem a ritkábban hallható művek miatt is valódi csemege a hideg téli estén.

Gilbert Varga

A francia muzsika legjavából válogat a zenekar a január végi hangversenyen. Erik Satie két műve – a Gymnopédiák és a Gnossienne No.3. – mellett Szymanowski I. hegedűversenyét a fiatal tehetség, Benjamin Beilman előadásában hallhatja a közönség, akiktől a hangverseny második felében César Franck d-moll szimfóniájával búcsúzik a zenekar.

Az amerikai szólista, Benjamin Beilman első alkalommal játszik a pécsi együttessel, azonban fiatal kora ellenére komolyabb múlttal rendelkezik zenei téren, hiszen a világ számos koncerttermében aratott sikert lenyűgöző előadásaival, szenvedélyes játékával és gazdag hangzásvilágával.  Nem meglepő tehát, hogy generációjának egyik legjelentősebb művészeként tartják számon világszerte.

A Maestro ebben az évadban elsőként a Müpában dirigálja az együttest, azonban az évad során még további három koncerten vezényli a zenekart Pécsett a Kodály Központban. Az elmúlt időszakban több interjújában is kiemelte, hogy nagyon várja az új, intenzív munkát a Pannon Filharmonikusokkal.

 „Pozitív benyomást kelteni, akár egy napra, egy koncert erejéig, egy hónapra, egy évre, hogy amikor távozom, akkor el lehessen mondani, hogy igen, ebben az időszakban a zenekar nőtt, fejlődött.” – fogalmazott a Zenekar újságban megjelent interjúban.

A szerződtetés hivatalos bejelentését követően, október 30-án egy exkluzív interjú készült Gilbert Vargával, akivel Bősze Ádám beszélgetett a sokak számára meglepő fordulatról, annak előzményeiről, valamint arról is, mit vár a Maestro a zenekartól és hogyan működik egy ilyen duális vezetés a valóságban. A beszélgetés a zenekar youtube csatornáján, ide kattintva érhető el.

Azok, akik semmiképp sem szeretnének lemaradni a debütáló koncertről, a Müpa jegyirodáiban és a jegymester.hu oldalon IDE kattintva tudnak jegyet váltani a Könnyed elegancia című koncertre.

Forrás: Pannon Filharmonikusok