Elvis Presley Emlékest a Pólus Moziban

A rock’n’roll Királya 2019. január 8-án lenne 84 éves. Az évfordulóra emlékezve január 11-én pénteken emlékestet tartanak a Pólus Moziban, ahol relikvia-kiállítással, beszélgetéssel, zenés emlékműsorral és az 1968-as „Comeback Special” koncertfilm vetítésével emlékeznek Elvis Presley-re. Közreműködik Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar és John Laslo Farkas énekes, Elvis-imitátor.

Idén 84 éve született minden idők egyik legnagyobb előadóművésze, akinek hatása a popkultúrára és az utána következő generációkra a mai napig érezhető. Számtalan zenész tekinti példaképének, Bono szerint ő volt a „popzene ősrobbanása”, John Lennon úgy fogalmazott: „Elvis előtt nem volt semmi”.

Elvis Aaron Presley 1935. január 8-án született a Mississippi állambeli Tulepóban, szegény család gyermekeként. A blues és a gospel bűvöletében felnövő fiú első gitárját tizenegy évesen kapta édesanyjától, néhány évvel később megnyert középiskolájában egy tehetségkutató versenyt. Húsz éves sem volt, amikor Sam Phillips, a helyi Sun lemezcég főnöke 1954. július 5-én lemezre vette That’s Allright című dalt. A dátum azóta bevonult a zenetörténetbe, többen ezt a napot tekintik a rock’n’roll műfaj születésnapjának. Elvis karrierje 1955-ben indult be igazán, amikor szárnyai alá vette őt a Tom Parker menedzser, akit csak „ezredesként” emlegettek. Huszonévesen Presley nevét már egész Amerika ismerte, első szólólemeze, a Heartbreak Hotel egyből a slágerlisták élén landolt. Élete során a Király több mint 150 albumot adott ki. Közülük 81 arany- vagy platinalemez lett. Lemezeiből mintegy 1 milliárd kelt el világszerte és ezzel minden idők legsikeresebb előadóművésze lett. Összesen 700 dalt rögzített a stúdiókban és pályája során több mint 1500 koncertet adott, csak Las Vegasban 636 teltházas koncertje volt. Szenvedélyes színpadi mozgása,  utánozhatatlan előadóművészi tehetsége mindenkit magával ragadott.

Példátlan sikerének titkát sokan próbálták már megfejteni, de abban mindenki egyetért, hogy Elvisnél valahogy minden összejött. Kiváló énekes volt, ösztönös tehetség, aki a hangjával virtuóz dolgokra volt képes. Kirobbanóan energikus színpadi jelenléte, stílusteremtő előadásmódja forradalmasította – sokak szerint megteremtette – a popzenét. Ehhez jött szívtipró kinézete és különc öltözködése, amit rövid időn belül fiúk milliói kezdtek utánozni. A magánéletben sajnos nem tudta jól kezelni a hatalmas sikert és népszerűséget, a rajongótábora felől áradó istenítést. Idővel egyre erősebb depresszióval küzdött, altatókon, nyugtatókon élt, Priscilla Presley-vel kötött házassága válással végződött. A rock and roll királyát alig negyvenkét éves korában, 1977. augusztus 16-án reggel holtan találták az otthonában.

A Pólus Mozi Rock Klubjában január 11-én 19:00 órakor kezdődő Elvis Presley Emlékest felvezető beszélgetésén Gerebics Sándor filmrendező, rádiós műsorvezető beszélget Novai Gábor zenésszel és Barcs Endre újságíróval, íróval, Az igazi Elvis című könyv szerzőjével, aki személyesen is találkozott a Királlyal. A beszélgetést követően egy rövid zenés emlékműsort hallhat a közönség, amely során Elvis legismertebb dallami közül csendül fel néhány kiválasztott dal Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar tolmácsolásában. A népszerű együttes olyan zenészekből áll, akiket egytől-egyig a 60-as, 70-es évek zenei világa inspirált. Ezen az estén a Király előtt tisztelegve Elvis-dalokból összeállított műsort adnak elő, John Laszló Farkas gitáros-énekes, profi Elvis-imitátor közreműködésével, aki hivatásos előadóként több mint 3000 sikeres koncertet és adott Európa-szerte. Az est kiemelt kísérőprogramjaként Elvis Presley relikvia-kiállítást láthatnak a nézők a Magyar Elvis Klub jóvoltából.

A beszélgetés és zenei műsor után a Pólus Mozi Rock Klub hagyományaihoz híven koncertfilm vetítés következik, amelyhez ezúttal egy különleges kísérőfilm is tartozik. Levetítik Elvis Presley 1957 januári fellépését az Ed Sullivan Show-ban, amely során a „Peace in the Valley” című számot adta elő az ’56-os magyar szabadságharcosok előtt tisztelegve és egyúttal műsorvezetővel közösen arra kérte a tévénézőket, hogy adományokkal támogassák a nehéz sorsú magyarokat. Elvis magyarokért való kiállásának emlékét Budapest is őrzi: 2011 óta Elvis Presley nevét kapta meg egy II. kerületi park és Budapest posztumusz díszpolgárává is avatták.

A rövid archív felvétel után Elvis Presley legendás 1968-as televíziós koncertje, a Comeback Special látható, amely újraindította, sőt rakétaként az egekbe lőtte zenei karrierjét. Ezt a bensőséges hangulatú koncertet Elvis a legelkötelezettebb rajongók egy szűk köre előtt adta az NBC TV-stúdióban, 7 év kihagyás után, mivel a 60-as években a filmszerepei miatt egyáltalán nem koncertezett. A másfél órás show-t 1968 decemberében élőben közvetítettek szerte az Egyesült Államokban, több mint 30 millió néző látta és a „nagy visszatérés” újra a legnépszerűbb popsztárok közé emelte Elvist. A stúdiókoncerten csupa klasszikus dallam és listavezető sláger csendült fel, mint a „Jailhouse Rock”, „Hound Dog”, „Love Me Tender”, „A Little Less Conversation’ vagy az „If I Can Dream”. Steve Binder filmje most több mint 50 év elteltével digitálisan felújított képpel és újrakevert hanggal látható a Pólus Mozi Nagytermében, 120m2-es mozivásznon.

Az Elvis Presley Emlékestre jegyek kaphatók a Pólus Mozi jegypénztárában és honlapján. Részletek a http://www.poluscentermozi.hu oldalon olvashatók.

Esemény a Facebookon: https://www.facebook.com/events/544448722700862/

, ,