Ajándék a Müpától: négy új, zseniális koncertfelvétel és a teljes digitális médiatár elérhető regisztráció nélkül!

Idén is különleges meglepetéssel teszi teljessé az ünnepeket a Müpa. Digitális médiatárukat négy új HD-minőségű koncertvideóval bővítették, amelyeket január 6-ig mindenki regisztráció nélkül érhet el. Így a Bojtorján kivételes életműkoncertje mellett olyan világsztárok emlékezetes előadásait élhetjük újra, akik közül többen 2019-ben is visszatérnek a Müpába – Fischer Ádámtól Gyenyisz Macujeven át a Take 6-ig.

Nincs karácsony zene nélkül, a Müpa pedig most néhány igazán emlékezetes koncert HD-minőségű online felvételével készül az ünnepekre. December 22-től ugyanis négy új videóval bővül a mupa.hu oldalán található digitális médiatár, amelyeket január 6-ig bárki regisztráció nélkül élvezhet.

Az egyik koncertfelvétel egy megismételhetetlen találkozást örökít meg: a káprázatos technikájú orosz zongoraművész, Gyenyisz Macujev 2015 áprilisában a magyar zenei élet egyik legmeghatározóbb alakjával, Kocsis Zoltánnal és a Nemzeti Filharmonikusokkal lépett színpadra. Ezen az estén Liszt Ünnepi indulója, Rachmaninov hírhedten nehéz III. (d-moll) zongoraversenye és Schumann III. szimfóniája csendült fel.  Macujev az évad művészeként 2019-ben még kétszer tér vissza a Müpába: március 3-án újra a Nemzeti Filharmonikusok társaságában, ezúttal Prokofjev és Sosztakovics műveivel, május 3-án pedig Julian Rachlin hegedűművésszel.

2019 első napja a Müpában mindig a mára hagyománnyá vált újévi hangversenyé, ahol Fischer Ádám Haydn grandiózus művét, A teremtést vezényli. 2019-ben a Düsseldorfi Szimfonikus Zenekar és a Magyar Rádió Énekkara, a kiváló szoprán, Fatma SaidUwe Stickert tenor és Sebestyén Miklós bariton közreműködik a koncerten. Az eseményre a 2017-es hangverseny felvételével hangolódhatunk a Müpa oldalán: akkor a két említett férfi énekes mellett a magával ragadó Baráth Emőke, a Purcell Kórus és a Felvilágosodás Korának Zenekara gondoskodott a felejthetetlen élményről.

Hasonlóan felemelő újranézni a legendás magyar countryegyüttes, a Bojtorján életműkoncertjét is. Talán nem mindenki tudja, hogy 1982-ben máig egyedüli magyar zenekarként adtak koncertet a londoni Wembley stadionban, sőt, az amerikai Johnny Cash is a kedvencei között emlegette őket, 2015-ben pedig több mint 25 éves hallgatás után álltak újra színpadra a Müpában.

Ünnepváráshoz a világ legtöbb Grammy-jelöléssel büszkélkedő a cappella együttese, a Take 6 négy évvel ezelőtti előadása szintén tökéletes. Érzelmes, mégis kérlelhetetlenül profi, éterien harmonikus, egyben groove-os, jazzel és funkkal átitatott vokális muzsikájuk mindenkit levesz a lábáról. Ahogy teszi majd ezt 2019 júliusában, amikor is emelik a tétet: ezúttal szimfonikus zenekari kísérettel lépnek majd a pódiumra.

A Müpa 2019. január 6-ig regisztráció nélkül is elérhető médiatárában itt lehet böngészni: https://www.mupa.hu/media/video

Forrás: Müpa