Aranyalma teremjen szívetek ágán! – a HolddalaNap együttes adventi koncertajánlója

Szerző: Böjtös Kinga

A Karácsony misztériumára készítgeti lelkünket a HolddalaNap zenekar december 15-i koncertje a MagNet Közösségi Házban. A Womex Világzenei Fesztiválok magyar résztvevői  Ők, akiknek a teltházas felnőtt- és gyermekkoncertjeik mellett  második stúdióalbumuk  idén tavasszal jelent meg „TÁNC A MINDENSÉGGEL„ címmel.

A korong és az élő koncertek muzsikáit Gulyás Anna énekes-néprajzkutató kultúrtörténeti lábjegyzetei, meséi kísérik, míg hozzá a vizuális élményt párja, Kő Boldizsár képzőművész vetített rajzai, vagy színes faszobrai, óriásbábjai jelentik.

A dalok zöme saját, hangulatos otthonukban születik, ahol rendszeres örömzenélésre is gyakran gyűlnek össze az együttes baráti tagjai. Akik így ajánlják adventi koncertjüket:

„ – Ahány nép, annyiféleképp szőtte át képzeletével s régi szokásaival az égi gyermek születésének ünnepét. Zenekarunk tagjai sokat jártak ősi ünnepeken, megmerítkeztek a muzsika hajnalában, s nemcsak a tradicionális muzsika formavilágát, hanem rituális szerepének lehetőségeit is kutatják modern világunkban. Koncertünkön adventi népi énekek, karácsonyi kánták, az örömöt hírelő s rontást űző dallamok mellett más népek dallamaiból is gazdag ízelítőt, különleges zenei csemegéket – pergő flamenco szenténeket, kopt keresztény Kyriét, perui dalt – játszunk. S külön öröm, ha a jeles közönség is kísér bennünket, tapssal, játékkal, énekkel. A koncertet minden korosztály vígan hallgathatja, hisz mindig van valami érdekesség, látvány, játék, dallam vagy információ, kicsiknek is, nagyoknak is. A karácsonyi muzsikaszót és a dalok közé szőtt kultúrtörténeti meseszót hallgatva megismerhetjük, hogyan fényesítik lelküket a különböző kultúrák e Jeles Napokra. Tudtátok például, hogy ha Karácsony szent napján Angliában fagyöngy alá álltok, csókot lophattok bárkitől? S hogy mely nép vendégeli meg ez ünnepen az állatokat? Vagy, hogy mit csinálhatnak a gyerekek a felnőttekkel Bulgáriában két karácsony közén? A koncerten minden titokra fény derül, mindenkit szeretettel várunk. Aranyalma teremjen szívetek ágán!”

A belépés adományos, ajánlott adomány 2.500 Ft

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/522853991547892/

Az együttes dalaiból ízelítő itt: https://www.holddalanap.com/muzsika

Képek, infók: https://www.facebook.com/vizitkartya/,  Holddalanap archív