Kortárs reflexiók – a Magyar Képzőművészeti Egyetem grafika szakos hallgatóitól – 2018. december 13. – 2019. január 22.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem könyvtári anyagának gyűjtése már 1871-ben, az intézmény alapításakor elkezdődött. A könyvtárban a művészettel való foglalkozás, illetve a művészetoktatás, a művészetelmélet alapművei mellett kisebb-nagyobb különgyűjtemények keletkeztek, amelyek nemcsak a rajztanítás, a képzőművészeti oktatás sajátos emlékei, hanem maguk is műtárgyak.

A kiállítás ötlete onnan indult, hogy a Művészeti Gyűjtemény olyan jelentős, alig látott grafikai anyaggal rendelkezik, amely izgalmas alapjául szolgálhatna egy olyan projektnek, amelybe a Grafika Tanszéken jelenleg is tanuló művésznövendékeket is be lehetne vonni.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika Tanszékével közösen kiválasztottunk a gyűjteményből hét olyan, különböző témájú és grafikai eljárással készült XX. század első felében született alkotást, amelyre a tanszék másod-, harmad- és negyedéves hallgatói reflektálnak, mindenfajta technikai és tematikai megkötés nélkül, tovább gondolva annak formai kérdéseit vagy tartalmi vonatkozásait.

A tárlat jelentősége egyrészt abban is rejlik, hogy megtekinthetővé válnak olyan művek, amelyek évek óta nem kerültek nagyközönség elé. Másrészről izgalmas lesz látni, hogy a jelenkor fiatal művészei számára mit jelentenek a nagy elődök, mennyiben él tovább művészetükben a klasszikus hagyomány, és/vagy milyen kortárs személettel, megközelítési és megvalósítási módokkal egészülnek ki az új munkák, amelyek a forrásul választott grafikákkal együtt kerülnek installálásra, ezzel hozva létre párbeszédet a régi és új művészet között.

Kiállításmegnyitó: 2018. december 13., csütörtök, 18:00

Köszöntőt mond: Szabó Ádám DLA, Munkácsy-díjas szobrászművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem kutatási és nemzetközi rektorhelyettese

A kiállítást megnyitja: Bojtos Anikó művészettörténész, gyűjteménykezelő, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtár, Levéltár és Művészeti Gyűjtemény munkatársa

Közreműködnek: Kelenhegyi Eszter és Kirkósa Tamás csellóművészek

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A kiállítás megtekinthető 2019. január 22-ig, keddtől péntekig 10:00-18:00, szombaton 10:00-14:00 között.

A belépés díjtalan.

Forrás: Hegyvidék Galéria