YG Art Fair – kortárs művészeti vásár a Godot Galéria szervezésében, 2018. december 12 – 23.

Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Godot Galéria szervezésében az a grandiózus képzőművészeti kiállítás és vásár, amely a pályájuk elején álló képzőművészek alkotásait tárja a nagy közönség elé. A mostanáig pop-up helyszíneken megrendezésre kerülő esemény idén megtalálta végleges helyszínét, az alakulóban lévő Goldberger Kortárs Művészeti Központ 500 m2–es kiállító terében.

Az új és végleges helyszín történelmi légköre inspirálta, azt a tematikus képzőművészeti kiállítást, amely a vásár teljes ideje alatt látogatható, és amelynek címe „AB OVO„, vagyis a kezdetektől. A pályájuk elején álló fiatalok alkotásai már önmagukban is rezonálnak a kiállítás címével, habár ennél azért többről van szó.

A Godot Galéria fennállásának 20. évfordulója alkalmával újabb progresszív tervek megvalósítása elé néz és 20 év után ismét vállalja egy nehéz kezdet kihívásait. A régi Goldberger textil gyár területén indította el azt az egyedül álló kezdeményezést, melynek távlati céljai közé tartozik egy magán múzeum létrehozása, ahol többek között magyar és külföldi művészek számára rezidencia programok szervezését, nagyszabású kiállítások létrehozását tervezi. A Young Generation Art Fair jelenti ennek a hosszú távú folyamatnak első lépéseit.

A Young Generation Art Fair missziója két fő csapás vonal mentén alakult. Egyrészt szeretnénk lehetőséget teremteni az újabb generációk számára, hogy saját bőrükön tapasztalják meg a sikeres értékesítés előnyeit, miközben lendületbe hozzuk a képzőművészetbe áramló tőke mozgását. Másrészről az a célunk, hogy megszólítsunk egy újabb vásárló réteget, akik az erős középosztály művészetileg becsatornázott közegéből kerülnek ki. A művészeti közeg nyelvezetétől idegen, azonban a business language–ben közkedvelt szóhasználattal élve, a kereslet és a kínálat találka helye a YG Art Fair.

A több fordulós pályázati eljárás során sikeresen bejutott 100 művész között, a kiállítás és vásár végén 6 díjat osztanak ki a szervezők. A fődíj nyertese lehetőséget kap önálló kiállítás létrehozására a Godot Galériában és részt vehet a többi díjazottal együtt a Godot Galéria 10 napos mezőszemerei művész telepén.

Az art fair alatt, az elmúlt évekhez hasonlóan „a gerilla árazás” módszerét alkalmazzuk. Ez azt jelenti, hogy a vásár ideje alatt kicsiben tükrözzük azt a folyamatot, ahogy a művészek és alkotásaik folyamatosan emelkedő értékkel bekerülnek a művészeti vérkeringésbe. Ezért a művészek munkáinak első eladását követően az alkotások ára emelkedik és a képek ára elkezd közelíteni valós értékük felé.

Az első két év tapasztalatai alapján úgy értékeljük, hogy kezdeményezésünk sikeres és az idei évtől is a korábbiakhoz hasonló eredményeket várunk, hogy mindenkinek Boldog legyen a karácsony.

Helyszín: Goldberger Kortárs Művészeti Központ – Budapest 1036 Fényes Adolf utca 21.

Megnyitó: 2018. december 12. 20:00 óra

Nyitva tartás: H-V 12:00-19:00 

Linkek:

Az esemény oldala: https://www.ygartfair.com/

Facebook: https://www.facebook.com/ygartfair/

Facebook eseményoldal: https://www.facebook.com/events/2257239377882375/

Forrás: Godot Galéria