Klimt, Schiele művészete és a szecesszió születése a mozivásznon

December 13-tól kerül a hazai mozikba A művészet templomai című ismeretterjesztő sorozat következő epizódja, amely a 19-20. század fordulójának virágzó bécsi kulturális életet és a szecesszió születésének páratlanul izgalmas korszakát mutatja be, művészeti, történelmi és társadalmi szempontokra egyaránt rávilágítva.

A Klimt és Schiele Amor és Psyche címmel mozikba kerülő látványos dokumentumfilm a művészet, irodalom és zene történetének egy mágikus időszakát idézi meg, amikor új eszmék röppentek fel, amikor Freud felfedezi az emberi psziché mozgatórugóit és amikor a nők és a nőiség mint szimbólum új értelmezést nyer pszichológiában és a művészetben egyaránt. A Michele Mally rendezésében elkészült alkotás vezérfonalául Gustav Klimt, Egon Schiele, Otto Wagner és Koloman Moser művészetét és a szecesszió születését feldolgozó, nagy szabású évfordulós kiállítások szolgálnak, amelyeknek többek között bécsi Leopold Múzeum, Albertina Múzeum, a Belvedere kastély és a Bécsi Szépművészeti Múzeum adnak otthont. A tematikus tárlatvezetések mellett a film ívét Bécs kulturális nevezetességein át vezető utazás adja, amely érinti többek között Klimt műtermét, Freud házát, történelmi kávéházakat és a Bécsi Állami Operaházat is, továbbá Neulengbach városát, ahol Egon Schiele élt és ahol 1912-ben bebörtönözték. A művészettörténeti vonatkozásokon kívül fontos részét képezi a filmnek a századfordulós Bécs nyüzsgő kulturális és társadalmi közegének bemutatása és a közelgő első világháború hatásai a művészvilágra, amelyet átfogó módon, többféle nézőpontból vizsgál az alkotás.

A 4K minőségben forgatott filmet a művészettörténeti narrációk mellett a sorozatnál megszokott módon a remekművek részletgazdag közeli felvételei is színesítik. A modern képalkotási megoldások segítségével lehetővé vált e rendkívüli vizuális erejű festmények mélyreható vizsgálata, kezdve Klimt munkáinak megigéző, aprólékos díszítéséig és Schiele magával ragadó aktjainak és nyakatekert figuráinak szokatlan körvonalaiig.

A film december 13-tól kezdve Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható, emellett többek között Szolnokon, Szegeden, Pécsett, Nyíregyházán és Szentendrén is bemutatják, eredeti nyelven, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. A vetítési helyszínek részletes listája a https://www.facebook.com/AMuveszetTemplomai oldalon olvasható.

A művészet templomai sorozat 2019-ben is izgalmas művészeti ismeretterjesztő filmekkel jelentkezik, január végén érkezik a mozikba a szürrealista mester, Salvador Dalí életpályáját bemutató A halhalhatatlanság nyomában c. film, februárban pedig a Monet és vízililiomai – A víz és a fény bűvkörében című alkotás.

Forrás: Pannonia Entertainment