„Minden a természet körül forog” – Berg Judit: Lengemesék 2 – Tél a nádtengeren a mozikban

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

Az egyik legnépszerűbb gyermekkönyv írónk, a József Attila-díjas Berg Judit Lengemesék sorozatának második, a szerző által 4 éves kortól ajánlott része, Pálfi Zsolt rendezésében kerül egész estés családi mesefilmként mától a mozikba a Vertigo Média forgalmazásában.

Az elmúlt évben bemutatott tavaszi és nyári kalandokat felvonultató első rész után, a mesefilm az év leghidegebb, legsötétebb időszakára összpontosít második részében: a télre. A folytatás az első részből, és a nyomtatásból ismert hősök által elevenedik meg a filmvásznon a legkisebbek számára. A Nádtenger lakóinak téli élete animációs, zenés formában, Berg Judit gyerekkori, balatoni élményei és benyomásai alapján formálják meg azt az élővilágot, amely az évszakok váltakozását követve, ahhoz alkalmazkodva, és klasszikus értékeken alapulva elevenedik meg 70 perces csodává az óriási filmvásznon. Az írónő ezen, saját forgatókönyveként jegyzett története túlmutat a hazai állatvilág faunájának esztétikus, szinte a magyar népmesék sorozat képi- és jelképrendszeri világát megelevenítő szimbolikus elemeket is tartalmazó megjelenítésén. A legkisebbek számára nem csak ez a gazdag, egyszerű, a klasszikus mesefilmek világát felidéző, de modern vizuális hatások és effektek és a Fejér Simon Pál által komponált zenék is garanciát biztosítanak a szórakozásra.

A Lengemesék 2. 70 perces filmváltozatában az ismert főhősön, Füttyös Vilkón kívül találkozhatnak a gyerekek régi barátaikkal is, ott lesz Lile, a kedves, barna hajú lengelány; Rence Ervin, a szigorú őrparancsnok, a lengék uralkodója, a bölcs Sulyom király, Táltos, a kecskebéka fiú, Vilkó barátja, akinek egy régi sérülés miatt nem fejlődött ki az egyik lába; valamint a környék állata is.

A könyvsorozatból készült első mozifilm, tévéepizódok felhasználásával készült, ez második rész viszont egész estés mozira készült, amelynek forgatókönyve Berg Judit nevéhez fűződik. Ugyan ebből a nézők keveset éreznek majd meg, de az már fontos számukra is, hogy a premierre megjelenik a könyvcsalád egy kiegészítő kötete is. Ezen felül a leghűvösebb hétvégékre jó hír lehet, hogy újra elérhető lesz a filmvásznon és DVD-n is a film első része is. Így azok a családok, akik tartalmas adventi időszakot terveznek, bőven válogathatnak a Berg Judit írónő nevéhez fűződő alkotások közül is, több műfajban.

LENGEMESÉK 2 – TÉL A NÁDTENGEREN
Színes, magyar rajzfilm
A forgatókönyvet azonos című meséje alapján írta: Berg Judit
Látványterv: Timkó Bíbor
Storyboard: Hernádi Edit, Pálfi Zsolt
Vezető animátor: Bárdos Attila
Operatőr: Antók-Matus Krisztián
Zeneszerző: Fejér Simon Pál
Rendező: Pálfi Zsolt
Producer: Temple Réka
Magyar hangok: Szalay Csongor, Kubik Anna, Faragó András, Bolla Róbert, Markovics Tamás, Pálmai Szabolcs, Bercsényi Péter, Roatis Andrea, Németh Juci, Kecskés Karina
Eredeti cím: Lengemesék 2 – Tél a nádtengeren
Hossz: 70 perc
Hang: Dolby Digital
Vetítési mód: DCI
Országos bemutató: 2018.12.06.
Gyártó stúdió: Cinemon Entertainment
Fotók forrása: Vertigo Média
,