Lavazza naptár 2019 “Good to Earth” – A TERMÉSZET MŰVÉSZETE

A Rhône-gleccsertől a kolumbiai és marokkói sivatagban található kávéültetvényeken keresztül a thaiföldi erdőkig: Ami Vitale fényképei hat természetművészeti installációt örökítenek meg, amelyek az erdők újratelepítéséről, a biológiai sokféleség védelméről és az ipari területek zöldterületekké történő átalakításáról szólnak

Január – Columbia

A svájci Alpok legmagasabb csúcsai között látható két gyermek portréja és úgy tűnik, mintha a hideg, olvadó Rhône-gleccser elől keresnének menedéket egy geotextil takaró alatt. 

Eközben Kenyában a Gazi-öbölben lebegő tutajra szerelt nagy vásznon mangrove fák és egy jégmadár köszön vissza, eggyé válva a víz élővilágával és a tavat körülvevő erdei lombokkal.

Kolumbiában egy kislány, Maria Paula 8 ezer négyzetméteres portréja fekszik a fűben. Kezével óvja a kávécserjéket, saját környezetének és jövőjének védelmét szimbolizálva.

A thai erdőbe bepillantva egy plexi táblán megjelenített büszke nőt láthatunk, aki eggyé válik a fákkal és a lombokkal.

A belgiumi Genk impozáns falfestménnyel ünnepli a korábbi ipari és szénbányászati területének újjászületését, amely a fenntartható fejlődésnek köszönhetően újra megtelik élettel. 

Végül Marokkóban két hatalmas egyenként 37 ezer négyzetméteres, 36 tonna kavicsból készült hatalmas kéz öntözi szimbolikusan a sivatagot.

Hat művészeti installáció, amely erdőket, sivatagokat, gleccsereket és városokat mutat be a Lavazza 2019-es „Good to Earth” naptárában, amely az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjával (UNEP) együttműködve jött létre. Ami Vitale fotóművész fényképei sajátos módon mutatják be Hula (Svájc), Mantra (Kenya), Saype (Kolumbia), Gomez (Thaiföld), Millo (Belgium) és Gerada (Marokkó) természetben alkotott installációkat, amelyek középpontjában az erdők újratelepítése, a biológiai sokféleség védelme és az ipari területek zöld területekké történő átalakítása áll.

„A Good to Earth projektben a természet úgy válik művészetté, hogy közben ösztönzi a környezetet tiszteletben tartó viselkedést. Mindez egy olyan kortárs képzőművészeti forma révén valósul meg, amely teljesen elmerül a természetben Ami Vitale képeinek és a nemzetközileg ismert városi művészek munkáinak egyedi keverékeként„- mondta Francesca Lavazza, a Lavazza naptár kurátora és a társaság igazgatóságának tagja. „Manapság nagy szükségünk van az olyan pozitív művészeti megnyilvánulásokra, amelyek figyelemfelkeltők, inspirálják az embereket és mindemellett igyekeznek a lelkiismeretükre is hatni. Éppen ezért a Good to Earth pozitív üzeneteként, a betegeskedő Föld egyirányú narratívája helyett inkább az erényes magatartásról, a környezet átformálásáról mesél. Az üzenet remélhetőleg eljut az emberekhez és hatással lesz különösen a fiatalokra, hogy még jobban figyeljenek oda bolygónk védelmére.” 

November – Svájc

A fotós. Tíz évvel a legendás Annie Leibovitz munkája után, újra egy remek női fotós, Ami Vitale a National Geographic magazin amerikai fotósa, a World Press Photo hatszoros díjazottja készítette a Lavazza naptár képeit.

„Miután több, mint 100 országban számos történetet meséltem el az emberekről, a háborúkról, a szegénységről és az egészségről, rájöttem, hogy ezek a történetek mind nagyban függenek a természettől is. A természet egy részének elvesztése mindannyiunkra hatással van. Minél többet dokumentálom az embereket és a problémáikat, egyre inkább a természetet mutatom be, és minél inkább a természetet dokumentálom, rá kell jönnöm, hogy az emberek életét fényképezem. Ez mind egy és ugyanaz. Egy faj kihalása dominóhatást indít el, amely más állatfajokra és az emberiségre is hatással lehet” – mondta Ami Vitale.Ezért találtam izgalmasnak a Good to Earth projektben azt, ahogy a művészet a természet szerves részévé válik, és elmeséli számunkra a környezet jövőjét, amely mindannyiunk jövője. A sorsunk alakulása szorosan kapcsolódik a természet világának sorsához.” 

A Good to Earth projekt. A hat természeti installációt olyan technikákkal alkották meg a művészek, amelyek semmilyen hatással nincsenek a tájra és az ökoszisztémára. Az alkotásokat négy kontinensen hat projektje ihlette, amelyeket a Lavazza az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjával együttműködve választott ki. A Svájcban található fehér geotextil takaróktól, amelyek a gleccserek olvadása ellen küzdenek, a Kenyában évente ültetett mangrove fákig, amelyek segítenek a szén-dioxid elnyelésében és védenek az árvizektől, szökőártól. A kávécserjéktől, amelyek újra termővé tették a földeket és felvirágoztatták a fenntartható farmokat Kolumbiában, a vadvilág regenerációját szolgáló thaiföldi erdők újratelepítéséig. A belgiumi Genkben található méh hoteleken át a marokkói zöldövezetig, amelyek innovatív rendszereit tiszta energiával táplálják, hogy védelmet nyújtsanak a homokviharok ellen.

A jó hír gyorsan terjed. A Lavazza 2019-es naptára – amely megtekinthető a lavazza.com oldalon – arra ösztönzi a fotózás szerelmeseit, hogy vegyenek ők is részt a Good to Earth küldetésének terjesztésében. A cél, hogy létrejöjjön egy olyan virtuális fotóarchívum, amely bemutatja a természet tiszteletét. A felhasználóknak csupán posztolniuk kell egy fotót az Instagrammon a #goodtoearth hastag-et használva, 2019. január 31-ig.

GOOD TO EARTH

#GoodtoEarth 

Website: Lavazza.hu

Instagram: @lavazzaofficial

Twitter: @lavazza

Facebook: facebook.com/LavazzaHU

Forrás: Lavazza