Klasszikusokat és kortársakat a karácsonyfa alá! – Tizedik karácsonyi árverésére készül a Pintér Aukciósház

A Pintér Galériában már látogatható az a kiállítás, amely az aukciósház december 15-én este, immár tizedik alkalommal megrendezésre kerülő karácsonyi árverésének anyagát mutatja be. A megvásárolható tételek között nemcsak a mindenki által jól ismert klasszikusokat és moderneket – úgymint Mednyánszky, Egry vagy Márffy –, hanem kvalitásos kortárs műalkotásokat is – köztük egy életnagyságú emut – is megcsodálhat a nagyközönség.

Egry József: Balatoni virágcsendélet (olaj, karton, 60 x 50 cm)

A Pintér Galéria és Aukciósház tizedik alkalommal, december közepén rendezi meg karácsony előtti nagy téli, élő aukcióját. Az árverésre bocsátott művek között egyaránt találhatnak kedvükre való darabokat a klasszikus művészetet kedvelők és a modern, valamint a kortárs alkotásokat gyűjtők is. A több mint 150 tételt számláló anyag nemcsak időrendi szempontból heterogén: bár a festészet műfaja ezúttal is egyértelműen dominál, szobrászati alkotások, Zsolnayk, antik ezüstök és egyéb műtárgyak is várják a rájuk érkező liciteket.

Márffy Ödön: Rákosligeti kert (guache, papír, 41 x 35,5 cm)

A régi nagy mesterek közül többek között Than Mór, báró Mednyánszky László, Margitay Tihamér, míg a korai modernek között Egry József, Iványi Grünwald Béla, Fényes Adolf, Szőnyi István és Márffy Ödön művei kerülnek majd kalapács alá. Az aukciós anyag kései modernjei sorában szereplő tételek közül kiemelendők Czene Béla, Mácsai István, Molnár C. Pál, Szász Endre, Fried Pál alkotásai. A kiállított kortárs munkákat olyan művészek neve fémjelzi, mint Hantai Simon, El Kazovszkij, Pauer Gyula, feLugossy László, Bukta Imre, Nádler István, Váli Dezső vagy Baranyai Levente. A kortársak tekintetében egyébként egészen meghökkentő jelenségekre is számíthat a nagyérdemű, a galéria munkatársai ugyanis még egy életnagyságú emut is beeresztettek a kiállítótérbe!

Fried Pál: Bennszülött lányok (olaj, vászon, 100 x 70 cm)

Az immáron két évtizedes múltra visszatekintő aukciósházban az árverésig a hét minden napján, 10 és 18 óra között láthatóak a falakon és a galéria sajátos, labirintus-szerű tereiben az aukción induló tételek. A galéria csapata egy rendhagyó, egyórás tárlatvezetéssel is készül az érdeklődők számára „Keret nélkül” címmel, melyre december 12-én, este 18 órai kezdettel kerül sor. A kiállítótérben dr. Bacsek Júlia művészettörténész, Szeder-Szabó Krisztina énekes-dalszerző és Szax Olivér festőművész kalauzolja majd intuitív és interaktív módon a látogatókat, bepillantást engedve az aukciósházak működésébe, és az aktuális árverés anyagának kulisszatitkaiba.

Czene Béla: Róma, Fiat, Szerelem (olaj, farost, 70 x 75 cm)

A Falk Miksa utcáról nyíló galériában már kapható a karácsonyi aukció tételeit szemléltető katalógus, melyben kedvére böngészhet bárki, és emellett – a megszokott módon – az online katalógus is elérhető az aukciósház honlapján, ahol a vásárolni szándékozók már most megtehetik licitjeiket a kiszemelt művekre.

feLugossy László: Hordó, 1996 (olaj, karton, 70 x 100 cm)

A Pintér Aukciósház 10. Karácsonyi Aukciójára december 15-én, este fél 7 órakor kerül sor a galéria konferenciatermében. Az ígéretes est hangulatát Másik János minikoncertje alapozza meg, ezt követi az aukció tételeinek bemutatása és árverezése, melyet ezúttal is Forgács Gergely vezet majd. Az esemény mindenki számára nyitott, melyen nemcsak a licitálókat, hanem a művészetek és az aukciók világa iránt fogékony érdeklődőket is szeretettel várja a galéria csapata.

Bukta Imre: Fiatalítás, 1952 (litográfia, papír, 72 x 50 cm)

Bővebb információ az aukciósházról és az eseményről az alábbi linkeken keresztül érhető el:

A Pintér Galéria és Aukciósház facebook oldala

Az esemény facebook oldala

A Karácsonyi Aukció online katalógusa

Forrás: Pintér Galéria és Aukciósház Budapest