Bolha a fülbe – Georges Feydeau leghíresebb darabja a Tháliában

Mi történik akkor, amikor az ember felesége gyanút fog? Talán mégsem a hűség a férj legfőbb erénye?

Raymonde Chandebise (Gubás Gabi) úgy érzi, hogy férje (Szervét Tibor) – aki egy köztiszteletben álló cégvezető – megcsalja, mivel egy ideje nem tesz eleget otthon hitvesi kötelességeinek. A gyanú alapján, amit egy-két félreértett nyom is alátámasztani látszik, bizonyosságot akar szerezni. Nincs mit tenni, lépre kell csalni, és ehhez szövetséges is kell!

Szervét Tibor, Gubás Gabi

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a bonyodalom legfőbb forrása az, hogy két szereplő úgy hasonlít egymásra, mint két tojás… A figurákat – Victor-Emmanuel Chandebise-t és Poche-t, a szálloda mindenesét – Szervét Tibor alakítja. „Szeretem az ilyen feladatokat, két ennyire különböző embert megrajzolni. És remélem, hogy meg is valósíthatom. A két karakter egymásnak szöges ellentéte: az egyik egy boldogtalan, neurotikus nyárspolgár, egy karót nyelt középosztálybeli, a másik a részegség állandó mámorában élő nyeklő-nyakló figura. Az egyik antialkoholista, a másik alkoholista. Az egyikük egy garniszállón, a város szexuális alvilágában él, a másiknak gondjai vannak otthon a szexszel. Ha ezt sikerül megcsinálni, boldog leszek.” A második felvonás cselekménye a fent említett garniszállón játszódik, és külön kihívás a színészeknek, akiknek rengetegszer kell különböző ajtókon – persze jó időben a jó ajtón – ki-be rohangálniuk. Tibornak a gyors öltözésekkel is meg kell küzdenie, hiszen amikor Chandebise kimegy, szinte rögtön feltűnik a színen Poche, és fordítva.

„Ha két szereplőnek semmi szín alatt nem szabad találkoznia, azonnal összehozom őket” – írja Feydeau. Szobák falán át pördül az ágy, és minden ajtó mögött: a lehetetlen.

A háromfelvonásos bohózat rendezője Kelemen József. Játsszák: Szervét Tibor, Gubás Gabi, Pindroch Csaba, Mózes András, Nagy Viktor, Szabó Erika, Vida Péter, Tamási Zoltán, Mórocz Adrienn, Bán Bálint, Hunyadkürti István, Tóth Eszter és Domokos László.

A Bolha a fülbe 2018. december 15-től látható a Thália Színházban.

Forrás: Thália Színház