Találkozások – emberi kettősök a Bethlen Téri Színház színpadán

A Bethlen Téri Színház és a Manna Produkció Találkozások pályázatának célja a tehetséggondozáson túl, hogy segítsék a szakmán belül a generációk találkozását, és hogy a Bethlen Téri Színházat egyre inkább felfedezze magának a színházi közönség. A 2018/2019-es évadban már negyedik alkalommal valósulnak meg pályakezdő színházrendezők álmai, színpadra állíthatnak olyan kétszereplős darabokat, melyek szerepeit két olyan színészre bízzák, akik között korban legalább két generációnyi a különbség.

Cortés Sebastián, Földes Eszter, Csábi Anna, Udvaros Dorottya, Gáspár Anna, Szögi Csaba @ Sin Olivér

A Találkozások tehetségprogram alapja egy pályázati kiírás, melyet a Manna és a Bethlen Téri Színház mindig évad végén hirdet meg, a következő szezonban a nyertes pályázatok megvalósulását ennek eredményeképpen segítik a koprodukciós partnerek. A Bethlen Téri Színház több tehetségprogramot is indít egy évadon belül fiatal alkotóknak, az Ambíció tehetségprogramot, az Ifjú Koreográfusok Fórumát és a Találkozások pályázatot.

Csábi Anna, Udvaros Dorottya, Gáspár Anna @ Sin Olivér

A Bethlen Téri Színház mottójának – „…ahol a múlt és jelen randevúzik” – gondolatát folytatja a Találkozások, mely egy mentorprogram is egyben. Amellett, hogy lehetőséget biztosít független, pályakezdő színházrendezőknek, a színészgenerációk találkozását is segíti. A pályázat alapfeltétele, hogy kétszereplős darabokat mutassanak be az alkotók, és az egyik színész 65 év feletti, a másik 35 év alatti legyen. Számtalan jobbnál jobb pályázat érkezik évente, melyből a Színház és a Manna vezetői választják ki közösen a legfantáziadúsabbat, a legattraktívabbat, amely a leginkább sikerrel kecsegtet a Bethlen színpadán. A pályázó rendezők mindig megneveznek egy mentor rendezőt is, aki egy-egy alkalommal belépve a folyamatba, segíti a darab megszületését, de az esetek többségében olyan tapasztalt színészeket választanak a fiatal alkotók, akiktől az egész próbafolyamat során tanulhatnak.

Földes Eszter, Csábi Anna, Udvaros Dorottya (Az utolsó tűzijáték) @ Sin Olivér

A Találkozások sorozat korábbi előadásainak mentor rendezői között ott volt: Mészáros Márta, Zsótér Sándor, Jordán Tamás, Szikszai Rémusz, Hegedűs D. Géza, Horváth Csaba. Az előadások között született kortárs dráma adaptáció, kortárs magyar ősbemutató, filmforgatókönyv átirat egyaránt. Amiben közösek, hogy mind emberi történetekről szólnak – a másságról, a menekültekről, az elszigetelődésről, az anya-lánya és apa-lánya kapcsolatokról, a szerelemről, az elvágyódásról.

A 2018/2019-es évadban is két nyertes pályázatot hirdetett a Bethlen Téri Színház és a Manna. Az első bemutatót Csábi Anna, a másodikat Cortés Sebastián fogja rendezni.

Gáspár Anna, Cortés Sebastián, Szögi Csaba @ Sin Olivér

2019. január 8-án lesz a bemutatója az Az utolsó tűzijáték című előadásnak, melynek főszereplői Udvaros Dorottya és Földes Eszter. A darabot egy ausztrál és egy dán kortárs műből szerkesztette össze a marosvásárhelyi rendező. Csábi Annát tanárai ambiciózus és maximalista alkotóként jellemzik, aki kreatív, érzékeny, jó színházi érzékkel rendelkezik, és rendezőként mindig megkeresi a lehető legjobb megoldást. A két színésznőnek ez lesz az első közös munkája színpadon, izgatottan várják a találkozást, és a feladatot. A történetben egy ápolónő és egy ünnepelt színésznő kerül elég szélsőséges helyzetbe, miközben egy anya–lánya kapcsolat körvonalazódik.

Szögi Csaba, a Bethlen Téri Színház művészeti igazgatója @ Sin Olivér

a Bethlen Téri Színház és a Manna közös előadása

Az utolsó tűzijáték
Jens Christian Grøndahl és Alex Broun művei alapján
Szereplők: Udvaros Dorottya, Földes Eszter

Díszlet: Ébner Aletta
Jelmez: Lokodi Aletta
Látványtervező mentor: Albert Alpár
Színpadi mozgás: Esterházy Fanni
Zene: Constatin Coada
Rendezőasszisztens: Fazekas Anna
Produkciós vezető: Gáspár Anna
Mentor rendező: Jordán Tamás
Rendező: Csábi Anna

Meddig tart a szülői hivatás, meddig anyja valaki felnőtt lányának? Megtörténhet, hogy egy anya ne szeresse gyermekét? Gyűlölheti, lenézheti egy gyermek a szüleit? Bepótolható-e az anyai odaadás? Lehet egy gyermek a meg nem valósult szakmai vágyak beteljesítője, vagy nem más, mint rivális, tolvaj? Létezik jó szülő-gyermek kapcsolat, ha két ellentétes mentalitású generáció egymásnak ennyire kiszolgáltatott?

Egy szívmelengető „hollywoodi”, és egy sötét tónusú „bergmani” anya–felnőtt lány viszony, melyek dialógusra lépnek egymással a néző fantáziájában. A lány óhatatlanul mindkét történetben tovább viszi a szülők bűneit, hiszen már maga is világra hozta a legújabb generáció egyik tagját.

Bemutató: 2019. január 8. – Bethlen Téri Színház 

a Bethlen Téri Színház és a Manna közös előadása

A dajkám története
(munkacím)
Alex Tizon: My Family’s Slave c. cikke alapján

Látványtervező: Molnár Anna
Dramaturg: Németh Virág
Zeneszerző: Dobri Dániel
Báb: Kovács Domokos
Produkciós asszisztens: Kovács Brigitta
Produkciós vezető: Gáspár Anna
Mentor rendező: Hargitai Iván
Rendező: Cortéz Sebastián

Alex, az újságíró visszatér gyerekkori emlékei helyszínére, egy szobába, amelyet belep a por és az emlékek. Az öreg bútorokat védő leplek alól sorra előkerülnek az eltűnt évek szereplői, szülők, testvérek, szomszédok – mégis minden mese az öreg dajkáról, Loláról szól. Loláról, aki minden nap elsőként kelt, hogy gondoskodjon a családról, és utolsóként hunyta le a szemét, sokszor ott, ahol az álom érte – akár hajtogatás közben, a mosásra váró ruhák puha halmain.

Alex meséjéből kibontakozik egy modernkori rabszolgatörténet, amely a valóságban alig néhány évvel ezelőtt ért véget.

Az előadás pontos szereposztására később derül fény.

Bemutató: 2019. március – Bethlen Téri Színház 

Bővebb információ:

www.bethlenszinhaz.hu

www.mannaprodukcio.hu

A Találkozások pályázatról bővebben ezen a linken, a korábban megvalósult Találkozások-előadásokról pedig ide kattintva olvashat.

Forrás: Bethlen Téri Színház