Karácsonyi ünnepi hangverseny

A békés ünnepi készülődés jegyében idén is karácsonyi hangversenyt ad a Pannon Filharmonikusok a Pécsi Bazilikában.

Hagyományosan a Pécsi Bazilika ad otthont a Pannon Filharmonikusok Új ének az Úrnak című karácsonyi ünnepi hangversenyének december 19-én, ahol az alkalomhoz illő, elsősorban barokk művekkel, neves szólistákkal és a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórussal közösen várja a zenekar a közönséget, hogy együtt hangolódjanak a szeretet ünnepére.

Kovács Ágnes

A karácsonyi készülődés sokak számára hagyományokkal teli időszak. A Pannon Filharmonikusok hosszú évek óta várja az ünnepi készülődés utolsó hetében a zenebarátokat a karácsonyi hangversenyére, melyet az alkalomhoz leginkább méltó környezetben, a Pécsi Bazilikában ad.

A karácsonyi örömöt Bach egy pompás motettája, majd egy adventi kantátája vezeti be, végül az idősebb mester, Heinrich Schütz Karácsonyi oratóriuma következik, mely zenében beszéli el a Megváltó születését. Schütz ritkán hallható műve különleges lenyomata a korai barokk útkereső világának. A szinte tisztán bibliai szövegre íródott mű énekesei egyben szereplők is, így például, amikor a kórus a napkeleti bölcseket jeleníti meg, az énekkar összetétele négy basszus szólammá változik. A zene így tulajdonképpen afféle betlehemes játéknak is felfogható.

Hámori Szabolcs

A művek előadásában olyan kiváló énekművészek közreműködnek, mint Kovács Ágnes (szoprán), Kálmán László (tenor), Hámori Szabolcs (basszus), valamint a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa (karig.: Dobos László és Vass András). Az esten Dobos László és Vass András dirigálja a Pannon Filharmonikusokat.

A bensőséges élményt nyújtó hangverseny méltó alkalom, hogy a karácsony hetében egy rövid időre megpihenve készülődjünk a szeretet ünnepére. A koncertre jegyek online a jegymester.hu oldalon IDE kattintva, személyesen a Kodály Központ jegypénztárában és a helyszínen is válthatók.

Vass András

A Pannon Filharmonikusok koncertjeire egyedi díszborítékba rejtett koncertjegy vásárolható, mely különleges meglepetés lehet mindenki számára.

Forrás: Pannon Filharmonikusok