„Ideje van a hallgatásnak” – Dombontúli mesék – Lackfi János mesesorozata hangoskönyvként

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

Éppen két évvel ezelőtt, nem mindennapi keretek között, az író, Lackfi János aktív közreműködésével mutatta be a célközönségnek a Kossuth Kiadó azt a gyermekeknek szánt sorozatát, amely nemrégiben hangoskönyvként, Csőre Gábor és a szerző előadásában is megjelent. A 2016-ben indított sorozat, a legkisebbeknek szánt, Lackfi János és Horváth Ildi nevéhez kötődő, 14 részes állatmese sorozat kötetei kivétel nélkül Akáchoz, a kiselefánthoz fűződő meséket tartalmaznak.

A Horváth Ildi grafikus illusztrációival ellátott történetek egyenként és a megjelenés egy éve alatt sorozattá összeállva is, az aktuális főszereplő kisállat plüssfigurájával ellátva jelentek meg havonta, egy-egy kötet formájában, amelyet újságárusoknál és a kijelölt könyvesboltokban vásárolhattak meg a szülők. A 14 mese most összefűzve, közel 200 perces hanganyagként érhető el a NHK Naphegy Könyvklub Kft., a Mojzer Kiadó Kft. és a Kossuth Kiadó gondozásában, a NKA támogatásával.

A hangoskönyv, mint műfaj több évtizede ismert, hiszen a tengeren túl, már 1952-ben Dylan Thomas walesi származású költő, a New York-i Steinway Hallban rögzített versfelolvasása óta jegyzik. A műfaj ismertté válását azonban a technikai eszközök elterjedése felgyorsította. A hangoskönyv, mint műfaj, több mint egy élő műsor rögzítése, hiszen már a készítői szándék is az, hogy bármikor, ugyanabban a minőségben, olvasást kiváltó szándékkal jusson el egy-egy klasszikus a közönségéhez. Előnye nem csak abban rejlik, hogy bármikor elindítható a felvétel, de abban is, hogy ugyanúgy a hallgató fantáziáján, személyiségén múlik a történetek képi világának belső kialakítása és megjelenítése. Részben kap kész terméket a hallgató, „csak” az olvasás tevékenysége, a belső hang kiváltása történik meg. Ez a legkisebbeknek szánt hangoskönyveknél a szülőt is tehermentesítő feladat, a gyermek számára a felvétel bárhol és bármikor elindítható az olvasást még nem elsajátító gyermek számára. És itt, a Dombontúli mesék humoros, legkisebbeknek szánt, okulni való történeteihez Csőre Gábor hangszíne tökéletes, mondhatni ideális választás volt.

Természetesen egy hangoskönyv elindítása a legkisebb családtag számára nem pótolja a szülő-gyermek kapcsolat azon intim részét, mikor együtt olvasnak könyvet, de kiegészítheti azt. Lackfi János, a hatgyermekes, sokszoros nagypapa, akinek a nevéhez több mint egy tucat gyerekkönyv is fűződik, garancia arra, hogy a Dombontúli lakóparkba folyamatosan beköltöző hősök, a kisállatok és kalandjaik értékes részei lesznek egy olyan közös kalandnak, amelyet most mesehallgatásként kísérhetnek végig a legkisebb olvasók, hallgatóként. Mivel a CD 14 története önmagában is kerek és megállítható részekből áll, alkalmas arra is, hogy oktatási, nevelési kiegészítőként óvodai és/vagy iskolai csoportokban is hallgatható legyen. És persze sokkal többről van szó, mint állatmesékről a 21. század keretei közé illesztve, hiszen Lackfi János fantáziája és játékos világa tükröt tart nekünk, „nagyoknak” is. Nem csak arra segít rá, hogy mintegy visszailleszkedjünk a legkisebbek világába, de arra is emlékeztet minket, hogy a humor, az empátia, az érzelmek megélése alapvető fontosságú kellene legyen felnőtt korunkra is. Az „ideje van a hallgatásnak” ettől egészen más jelentést kap, ha a Dombontúli mesék hangoskönyvet a kezünkbe vesszük.

Lackfi János: Dombontúli mesék – hangoskönyv

Csőre Gábor és Lackfi János előadásában

,