Freddie Mercury emlékest a Pólus Moziban

November 23-án péntek este a XV. kerületi Pólus Moziban emlékestet tartanak Freddie Mercury előtt tisztelegve, egy nappal halálának évfordulója előtt. Levetítik a Queen 1975-ös Hammersmith Odeon-beli koncertjét, az együttes korai időszakát bemutató feliratos dokumentumfilmet és bónuszként műsorra kerül a legendás 1985-ös LIVE AID koncert felvétele is.

1975 különösen fontos és mozgalmas év volt a Queen együttes történetében. Ez év októberében jelent meg az összes akkori slágerlista-rekordot megdöntő Bohemian Rhapsody, majd a platinalemezzé vált A Night of the Opera album, december 24-én, karácsony estéjén pedig a londoni Hammersmith Odeonban adtak teltházas koncertet, amit élőben közvetített a BBC televízió. A Hammersmith-beli koncert a fiatal zenekar addigi karrierjének csúcspontját jelentette, tucatnyi kamera rögzítette, ahogy kirobbanó formában előadják többek közt a Killer Queen, Liar, Keep Yourself Alive vagy a Now I’m Here című dalaikat. A felvétel különlegessége, hogy ezen az estén rögzítették első alkalommal a friss slágerlista-vezető Bohemian Rhapsody koncert-verzióját. A koncert és az album sikere egy új szintre emeletre az együttest és nagy lendületet adott, hogy a világ egyik legjelentősebb rockbandájává váljon a következő évtizedekben.

A koncertről készült mozifilm november 23-án este digitálisan felújított képpel és 5.1-ben újrakevert hanggal látható a Pólus Mozi Nagytermében. A 65 perces koncertfilm előtt egy 25 perces, magyar feliratos dokumentumfilmet is levetítenek, amely különleges archív felvételekkel és interjúkkal mutatja be az együttes történetének legkorábbi szakaszát. Ebben a kísérőfilmben feltűnnek a Queen legelső videói 1973-ból (Keep Yourself és Liar), kiadatlan interjúk Freddie Mercuryval és a zenekartagokkal, részletek az 1974-es Live at The Rainbow és 1976-os Hyde Park-i koncertről, valamint a Bohemian Rhapsody első demójának, majd stúdiófelvételének készítéséről.

Az „A Night in Bohemia – Live at Hammersmith Odeon 1975” koncertfilm után a Pólusban bónuszként levetítik a Queen legendássá vált 1985-ös LIVE AID koncertjének digitálisan felújított felvételét is, amelyet rövidsége ellenére számos szakújságíró minden idők egyik legjobb rockkoncertjének nevezett. A felvétel először látható mozivásznon Magyarországon. Kiemelt kísérőprogramként a mozi előterében relikvia-kiállítást szervez a Hungarian Queen Fan Club.

Esemény a Facebookon: https://www.facebook.com/events/1928152033965710/

A Hammersmith-koncertfilm az évforduló alkalmából több hazai moziban is műsorra kerül a Pannonia Entertainment forgalmazásában, többek között Szombathelyen, Szenrtendrén és Celldömölkön is vetítik.

Forrás: Pannonia Entertainment
,