Budapesten az észt zenei élet krémje – Hamarosan indul az Észt Zenei Hét

A november 23-tól december 3-ig tartó Észt Zenei Héttel zárul az Észt Köztársaság kikiáltásának 100. évfordulóját ünneplő jubileumi év. A nagyszabású programsorozat keretében az észt zenei élet legkiválóbb szereplői mutatkoznak be Budapesten három műfajban.

Az Észt Zenei Hét programja az ismert előadók mellett lehetőséget kínál új kedvencek felfedezésére is. Arvo Pärt kétségkívül azok közé a zeneszerzők közé tartozik, akiknek neve hazánkban is sokakat becsal a koncerttermekbe. November 23-án a Zeneakadémia igazi álomkoncertnek lesz a helyszíne, melyen Arvo Pärt zenéjének legautentikusabb tolmácsolói, a Tallinni Kamarazenekar és az Észt Filharmónia Kamarakórusa adnak elő a Mester pályájának egy-egy mérföldkövét jelentő műveket Tõnu Kaljuste karmester vezényletével. Mind a kórus, mind a zenekar számtalan szakmai elismerés – köztük a rangos Grammy-díj – birtokosa.
November 28-án a MÜPA Üvegtermében a Mari Kalkun Duó koncertjével folytatódik a program.
A kannelen játszó énekes-dalszerző Mari Kalkun a titokzatos-ősi észt természetből és a népzenéből merit ihletet. Néhány éve már nagy sikert aratott a Runorunnal az Észt héten, ezúttal Aleksandra Kremenetski kíséri ütőhangszereken a várhatóan varázslatos hangulatú koncerten.
November 29-én a Peedu Kass Momentum visszatér két évvel ezelőtti fellépésének színhelyére, a Budapest Music Center Opus Jazz Klubjába. A trió vezetője, egyik legkeresettebb észt nagybőgős, Peedu Kass szerzeményei az észt jazz nyugati nagykövete, a bámulatos tehetségű és virtuóz Kristjan Randalu aktív közreműködésével kelnek életre.
Veljo Tormis nevét sokan ismerik, akik valaha is kórusban énekeltek, és Kadri Voorandnak is egyre növekszik a hazai rajongótábora. A november 30-án szintén az Opusban hallható Tormis Quartet koncertje hídépítés három műfaj között: Tormis népdalfeldolgozásait jazzes köntösbe bújtatja a két elragadó énekesnő, Kadri Voorand és Liisi Koikson, illetve gitáros kísérőik, Jaak Sooäär és Paul Daniel.
Veljo Tormis műveit gondolta újra a kóruséneklést megújító Csíkszerda kórus is: december 3-án a Három Hollóban részletek hallhatók A világ teremtése című műsorukból. A zeneszerző látomásszerű teremtészenéiből összeállt különleges zenei szertartáson az énekesek a világ örök körforgását igyekeznek megéreztetni a hallgatókkal. A koncert előtt levetítjük Az újra meglelt dal című, Veljo Tormisról szóló 20 perces portréfilmet.
Az Észt Zenei Hét alatt a Három Hollóban látható lesz az Arvo Pärt, az ismeretlen ismerős című kiállítás.

Az Észt Zenei Hét szervezője az Észt Intézet. Társszervezők: Zeneakadémia, MÜPA, BMC, Három Holló, Csíkszerda. A rendezvény az Estonia100 programiroda támogatásával valósul meg.

Az Észt Zenei Hét programja: http://www.esztorszag.hu/cikk/estonia100-eszt-zenei-het

Facebook: www.facebook.com/EsztIntezet

Web: esztorszag.hu