A piszkos tizenkettő (1967) – Pólus Filmklub

2018. november 27-én, egy egyszeri vetítés erejéig ismét moziba kerül A piszkos tizenkettő, egyike azon klasszikus háborús filmeknek, melyek ma is pontosan ugyanakkora élményt adnak, mint keletkezésük idején. A Robert Aldrich rendezésében, E. M. Nathanson azonos című regényéből született alkotás nem csupán történetével fogta meg nézőit, hanem korának legnagyobb sztárjaiból álló szereplőgárdájával is. Lee Marvin, Charles Bronson, Telly Savalas, Donald Sutherland, John Cassavetes, valamint Ernest Borgnine mondott igent annak idején a felkérésre, akik nem is sejtették, hogy egy olyan műben működnek majd közre, mely még 1967-es bemutatója után bő fél évszázaddal is a háborús mozik egyik alapvetésének fog számítani.

A piszkos tizenkettő a díjátadókat sem kerülte el. John Cassavetes alakításáért Golden Globe-szobrot kapott, az Amerikai Filmakadémia pedig szintén a legjobb férfi mellékszereplőként történő jelölésre tartotta érdemesre őt, de a produkció nominálást kapott a legjobb vágásért és a legjobb hangért egyaránt, míg a legjobb hangeffektus kategóriában el is nyerte az Oscar-díjat.

Az amerikai hadsereg sokat tapasztalt katonája, Reisman őrnagy azt a feladatot kapja, hogy veszélyes bűnözőkből képezzen ki egy alakulatot, mely képes lesz végrehajtani minden idők egyik legnehezebb és leglehetetlenebb kommandós akcióját. A megszállt Franciaország területén, egy szigorúan őrzött kastélyban magas rangú náci tisztek pihenik ki a háború fáradalmait – a cél az ő elpusztításuk. Ezért tizenkét, halálra ítélt katona szokatlan ajánlatot kap a hadseregtől: ha önként részesei lesznek az akciónak,ráadásul még túl is élik a bevetést, kegyelmet kapnak. Mindenki igent mond, s ezzel kezdetét veszi Reisman őrnagy és a piszkos tizenkettő küldetése.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/197354374522324/

Forrás: Pólus mozi