Zbigniew Herbert versei a Metró Galériában

Szokatlan helyszínen találkozhatnak a lengyel irodalommal a földalatti tömegközlekedést választó budapestiek. Az M2-es, M3-as és M4-es metróvonalakon közlekedő szerelvényekben november 20-tól egy hónapon keresztül lesznek olvashatók a Zbigniew Herbert lengyel költő verseiből választott idézetek kiváló magyar költők, műfordítók tolmácsolásában.

A Herbert Metró Galériát november 20-án 11 órakor nyitja meg a Földalatti Vasúti Múzeumban Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Jerzy Snopek és Szalay-Bobrovniczky Alexandra dr. humán főpolgármester-helyettes asszony, továbbá a projekt szervezői; a budapesti Lengyel Intézet igazgatója, Joanna Urbańska és a Lengyel Könyvintézet igazgatója, Dariusz Jaworski.

A 20 éve elhunyt Herbert a XX. századi lengyel irodalom egyik legfontosabb, és leggyakrabban fordított szerzője, akinek neve máig inkább csak egy szűkebb réteg körében ismert Magyarországon. A szervezők célja ezzel a rendhagyó kiállítással közelebb hozni a minőségi lengyel irodalmat és eljuttatni Herbert ma is aktuális gondolatait az átlagemberekhez.

A Metró Galériában kiállításra kerülő plakátok szerzője Krzysztof Ducki Magyarországon élő lengyel származású grafikusművész, a versidézetek fordítói pedig Csordás Gábor, Körner Gábor és Nagy László.

A kampány a Herbert Év keretében, a lengyel függetlenség és államiság visszaszerzésének 100. évfordulója alkalmából valósult meg.

Forrás: Lengyel Intézet