Gyerekek veszik át az irányítást az élet minden területén

Elindult az UNICEF Magyarország 2018-as Gyerekhang kampánya, amely kinyitja a fiatalok előtt azokat az ajtókat, amelyeken általában csak kiválasztott felnőttek léphetnek át. Ebben az időszakban felcserélődnek a szerepek, a repülőtértől a vasútig, a rendőrségtől a könyvtárig gyerekek veszik át az irányítást a felnőttektől és hallatják a hangjukat az élet minden területén.

A gyermekjogok ünnepén több tucat szervezet, vállalat és sportegyesület jelezte, hogy szeretné a maga módján felerősíteni a kicsik hangját. Többek között Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos-Rendőr-főkapitányság, az Országos Mentőszolgálat, a Budapesti Közlekedési Központ, a MÁV, a Gyermekvasút, a Budapest Airport, a Fővárosi Állat- és Növénykert, az OTP Bank, a Claas, a NetPincér, az ICO, a Cherrisk, a LEGO Csoport, az Andrássy Élményközpont, a Ferencvárosi Torna Club, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a Nemzeti Színház, az Örkény Színház, a Katona József Színház, a Radnóti Színház csatlakozott a programhoz változatos programokkal, de a lista folyamatosan bővül és számos önkormányzat, valamint nagykövetség is úgy döntött, hogy támogatja a kezdeményezést.

„Elindítottuk az idei Gyerekhang programunkat, november 20-án és az addig tartó időszakban a gyerekek az élet minden területén hallathatják a hangjukat. A legfőbb üzenet azonban az, hogy ne csak ilyenkor, hanem a mindennapokban is figyeljünk a gyerekekre, adjunk nekik információt az őket érintő kérdésekről, hallgassuk meg a véleményüket és vegyük azt figyelembe az ő életükről is szóló döntéseknél” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója. 

November 20-án a város számos pontján UNICEF kékbe öltöznek majd az ikonikus épületek és a szervezet arra kéri a gyerekeket, valamint a gyerekjogok iránt elkötelezett munkahelyi, baráti társaságokat, hogy vegyenek fel kék ruhát és posztoljanak magukról a #GoBlue és a #WorldChildrensDay, valamint #UnicefHungary hashtagekkel.   

A Gyerekek Világnapján mindenki támogathatja a gyerekjogok érvényesülését – vagyis a világ legkiszolgáltatottabb gyerekeit – a 136 66-os adományvonal hívásával, vagy sms küldésével, ami 500 forint adományt jelent.    

Forrás: UNICEF Magyarország
,