FALKONER XAVÉR FERENC – BUDAI BAROKK FESTŐ – Kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában

A nagyközönség előtt kevéssé ismert, budai, barokk festő a híres Falkoner festőcsalád sarja volt. A művészcsalád tevékenysége az egész 18. századot átfogta, Xavér Ferenc a harmadik generációból származott. Nagyapja, Falkoner György még Skóciában született a 17. század derekán, majd a Habsburg-birodalom területére, Bécsbe került, ahonnan 1702-ben a töröktől nemrég felszabadult Budára költözött. Az újjáépülő városban egy művészember nem könnyen boldogult. Festőcéh nem volt, a nagyobb hazai megbízásokat bécsi festők kapták. Falkoner György fia, Polykárp már a bécsi akadémián tanulhatott, s ugyanígy unokája, Xavér Ferenc is itt végzett. Kortársai méltán tartották kora vezető mesterének.

A tárlaton munkássága eddig nem ismert teljességében – budai, váci, bajai, dunaföldvári, szegedi és futaki alkotásaival, mintegy 20 eredeti, magyar-és horvátországi, valamint szerbiai egyházi és köztulajdonban lévő festményével – szerepel. A nagyméretű, barokk lelkiséget tükröző oltárképeken szentek nagyszerű ábrázolásai láthatóak, melyeket bájos angyalok és puttók vesznek körül. A festmények által egy jelentős 18. századi, budai mester elfeledett művészetét ismerhetjük meg, aki Magyarország középső területein sok templomban otthagyta kezenyomát.

Korhecz Papp Zsuzsanna, a kiállítás és a kapcsolódó monográfia (Franciscus Falkoner pictor Budensis, 2017) szerzője 11 egyházi és múzeumi tulajdonban lévő oltárképet restaurált személyesen a Szabadkai Városi Múzeum ajándékaként. A restaurálásokhoz és az ahhoz kapcsolódó festészettechnikai kutatásokhoz a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Szaka is nagymértékben hozzájárult.

A tárlat egy négy állomásból álló kiállítás-sorozat egyik állomása a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában. A vándorkiállítás a Falkoner életműhöz kapcsolódó három ország több helyszínén került-kerül bemutatásra:

Szabadkai Városi Múzeum
Muzej likovnih umjetnosti, Osijek (Eszék)
Türr István Múzeum, Baja
Budapesti Történeti Múzeum (2018.11.15. – 2019.2.25), Budapest
Városi Képtár, Kalocsa (2019.3.20. – 2019.4.20.).

FALKONER XAVÉR FERENC – BUDAI BAROKK FESTŐ
Kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában
Megtekinthető: 2018. november 15. – 2019. február 25.
Kurátor: Korhecz Papp Zsuzsanna, a szabadkai Városi Múzeum főrestaurátora

Tárlatvezetés igényelhető: kapcsolat@mail.btm.hu

Forrás: Budapesti Történeti Múzeum