Elkezdődtek a Legyetek jók, ha tudtok! próbái a Magyar Színházban

2019. első bemutatója a Magyar Színházban Luigi Magni – Bernardino Zapponi: Legyetek jók, ha tudtok zenés játéka lesz. Zene: Angelo Branduardi. Pehr Klára fordítását magyar színpadra alkalmazta: Vajda Katalin. A bemutató: január 11-én lesz.

© Juhász Éva

Néri Szent Fülöp 1515-ben született Firenzében, családja üzletembernek szánta, ám ő Rómába ment, ahol a szegényeket és betegeket segítette, aztán 36 éves korában pappá szentelték. Rendkívül népszerű volt. A körülötte élők szerették a vidámságát, humorát és vélhetően megjátszott habókosságát, amivel elérte, hogy azok, akiknek egyre inkább szálka volt a szemében, ne tudják kikezdeni. Fülöp atya abban az időben, a XVI. században, hitt a koedukációban és a toleranciában, valóságos megbotránkozást keltett azzal, hogy együtt nevelte különböző nemű híveit. A társadalom perifériáján élő utcagyerekek, bűnözők, prostituáltak menedéket találtak vallásgyakorló csoportjában, és számukra is kiszolgáltatta a szentségeket.

© Juhász Éva

© Juhász Éva

Távol állt minden megbélyegzéstől, segíteni akart a rászorulókon és nem őket hibáztatta kilátástalan sorsukért. Nem a karriert kereste, hanem a jót, amelyről azt akarta hinni, hogy romlatlanul ott lakik a gyerekekben. Ezért választotta hivatásául az árva gyerekek nevelését, és hogy ezt véghezvigye, inkább láttatta magát habókos-ütődöttnek, mert tudta, hogy a bohócság megvédi őt a felettesei hatalmától ugyanúgy, mint a körülötte kialakuló túlzott tisztelettől.

Néri Fülöp a színdarab idején még nem szent, de már bohóc, igazi komédiás, aki a híveinek játszik olyan színházat, amelyben mélyen hisz.

Néri Fülöp nagyformátumú komédiás és melegszívű tanító, az ő szerepében Eperjes Károly Kossuth-díjas lesz látható.

Főbb szerepekben: Pavletits Béla, Telekes Péter, Gregor Bernadett, Végh Péter, Nemes Wanda.

A legyetek jók, ha tudtok című olasz film bemutatása óta Magyarországon a legnépszerűbb.

© Juhász Éva

A történet szerint az árván maradt gyerekek közé befogadja a kis tolvaj Cirifischiot, az éles eszű, melegszívű fiút, akit azonban mégsem sikerül megvédenie a saját sorsától, a körülményektől, amit hívhatunk akár a Sátán rontó hatalmának is, bár így kivonjuk belőle az emberek és a társadalom felelősségét. Az esemény látszólag egy tragikus szerelem története, de a valódi főszereplő mégis a magával ragadó személyiségű bohóc-pap, Fülöp atya. A történet különlegessége az a kapcsolat, amely az utcagyerekek és az atya között szövődik, amelyben nem a felnőtt tekintélye, hanem az egyenlőségből fakadó szeretet a mérvadó.

Videó: Rick Zsófi

Legyetek jók ha tudtok

Forrás: Magyar Színház