Az édeni konfliktus újrajátszva: Éva – Ősbemutató a Budapesti Vonósok Zenekarral

Különleges estére várja a zenerajongókat a Budapesti Vonósok Zenekar 2018. november 17-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermébe. Egy ősbemutató és egy magyarországi bemutató keretén belül ismerkedhetnek meg Szentpáli Roland tubaművész munkásságán keresztül a tubával és a szerpenttel.

Szentpáli Roland kiváló hangszeres előadó és aktív zeneszerző. Ezen a koncerten mindkét jellemzőből ízelítőt kaphatnak. A műsor első felében Boccherini műveket hallhatnak, ahol a cselló szóló helyett virtuóz tubajáték versenyez majd a zenekarral. A második részben a bemutatóké a főszerep. Itt hangzik el először Éva című műve színésznőre, szerpentre és vonósokra. Évát Tompos Kátya, Jászai Mari-díjas magyar színésznő, énekesnő személyesíti meg. A csaknem 500 éves eredeti hangszer, a szerpent, mint a csábító kígyó jelenik meg. A szerpent (francia serpent = ‘kígyó’) fából készült historikus hangszer, amely a 17 – 19. század folyamán volt használatban. A mű tematikája a bibliai Éva és a kígyó jelenete a Paradicsomban. Nem a bűnbeesést láthatjuk/hallhatjuk az előadásban, hanem annak lehetünk tanúi, hogy mi történt Éva lelkében, miért hagyta magát elcsábítani. Milyen érzelmi folyamatok játszódtak le benne, hogy a tökéletes paradicsomi létben, Ádámmal, az ideális férfival az oldalán mégis “bedőlt” a kígyónak. A műben a prózai rész pontosan időzítette a szerző, hol kell megszólalnia, a zenei anyag pedig folyamatosan igazodik a mondanivalóhoz, hagyományosan ütemekre tagolva, vagy éppen aleatorikus formában. A szerpent folyamatosan kérdez, állít, zavar, csábít, egyre lényegre törőbben és határozottabban, ahogy Éva megtörik a kíváncsiság és a vágy súlya alatt. Az évszázadok alatt Éva vált az örök nő, a bűn szimbólumává. A történelem során mindig más és más formában jelent meg a csábító asszony képe. Csak a bűn volt állandó. A késő középkorban Éva negatív figurává, nőiessége démonikussá alakult át. Elképzelések szerint a kígyó azért Évánál próbálkozott, mert testi gyönyört kínálva nála remélt nagyobb sikert. Éva, a test jelképe, alávetette magát a gyönyörnek, Ádám, a szellem megtestesülése, a gyönyör által legyőzve behódolt. A darabban ez a motívum pontosan nyomon követhető, a zene és a szöveg alapján.

Az estét a Chill Fantasy zárja: jazz számok vonószenekari körítéssel. A koncertet Cser Ádám vezényli, aki tavaly a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny legeredményesebb magyar díjazottja volt.

Esemény: http://budapestivonosok.hu/koncertek/szentpali_koncert

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar 1977-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős hallgatóiból. Alakulása után nagy sikerrel szerepeltek a belgrádi Nemzetközi Kamaraversenyen, ahol elnyerték a verseny nagydíját. 1983 óta a Zeneakadémia Nagytermében évente megrendezett koncertsorozata mellett az együttes rendszeresen fellép az ország és a főváros jelentős koncerttermeiben, valamint külföldön.
A zenekar 2001-ben megkapta Magyarország legrangosabb szakmai díját, a Bartók–Pásztory díjat. 2007-ben a Magyar Tudományos Akadémia által odaítélt Művészeti Díjjal, 2008-ban pedig Artisjus-díjjal ismerték el. A kiemelt minősítésű együttes immár több évtizede tartozik az ország zenei együtteseinek élvonalába.
Repertoárjuk nagyon széles, a kimeríthetetlen barokk zenétől a klasszikus remekműveken át a romantikus irodalomig. A kamarazenekarra írt darabok mellett szívesen játsszák más apparátusú művek átiratait, vonósnégyeseket is, amelyek nagyon izgalmasak és újszerűek kamarazenekari előadásban. Műsoraikban nagy figyelmet fordítanak korunk zenéjére. Számos, az együttesnek dedikált magyar zeneművet játszottak el hangversenyeiken az elmúlt évtizedekben.
Több budapesti bérletsorozatuk fut minden évadban. Zeneakadémiai bérletük mellett a “Klasszikusok tükrében” a mai és a régebbi korok zenéjét kapcsolja össze, az” Operajátszóház” sorozatuk elsősorban gyerekeknek szól. 2019-ben új szériájuk indul a Budapest Music Centerben, “Haydn közelében” címmel, Vashegyi György közreműködésével.
A zenekar hagyományos Újévi koncertjein időnként kirándulást tesz más zenei műfajok felé is. Az elmúlt években meghívott vendégeik között szerepelt a Hot Jazz Band, Illényi Katica, Orosz Zoltán, Szakcsi-Lakatos Béla és Dés László is. 2019-et Harcsa Veronikával közös koncerttel ünnepeljük.
A zenekar Liszt-díjas állandó koncertmestere: Pilz János,
Kossuth-díjas alapító művészeti vezetője: Botvay Károly
Forrás: Budapesti Vonósok Zenekar