Idén 20 éves a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren

Gazdag gasztronómiai kínálattal, zsűrizett kézműves és iparművészeti termékekkel, valamint ünnepi műsorokkal várja az idén 20 éves Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a látogatókat 2018. november 9. és 2019. január 1. között a főváros egyik legszebb főterén, a Vörösmarty téren.

Budapest a négy évszakon átívelő nemzetközi rangú fesztiváljai és állandóan megújuló hagyományai okán, Európa egyik legfontosabb kulturális és turisztikai célpontjává vált. Az ország fővárosaként a magyar kultúra és gasztronómia esszenciáját hivatott megjeleníteni a nagyvilág és az itt élők számára. Budapest és hivatalos turisztikai cége, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) folyamatosan fenntartja a minőségi turizmust, a minőségi vendégkiszolgálást.

A Vörösmarty téri Téli Fesztivál – melyet idén 20 éve rendezünk meg! – egy olyan hagyományos rendezvény, melynek a turisztikai eredményekben kiemelkedő szerepe van.

A Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár, mely több mint 800 ezer látogatójával – több éve a tíz legszebb európai karácsonyi vásár között szerepel – egy olyan már márkává vált attrakció, mely nagyban hozzájárul Budapest desztináció nemzetközi turisztikai sikereihez.

A 20 éve fennálló vásárt egy olyan nagyszabású téli fesztivállá kívánja fejleszteni folyamatosan a BFTK, ahol egy hatalmas közösségi téren, a karácsonyra méltóképpen készülve, vendégül láthatjuk a helyieket, a magyar családokat. A magyar népi és nemzeti tradíciók, a hagyomány ápolása és bemutatása minden eddiginél fontosabb, amelyre feladatomként tekintek. Az adventi időszakban Vörösmarty téren megrendezésre kerülő vásár a budapestiek és a fővárosba kizárólag ezen eseményre érkező hazai és külföldi vendégek kiemelt érdeklődésére számot tartó téli fesztivál. Az adventi kulturális és gasztronómiai rendezvény küldetése a családi vállalkozások által készített kézműves termékek, valamint a helyi termelők bemutatása a gasztronómián keresztül, mindezt hangulatos környezetben, itt Budapest szívében – mondta Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője a sajtótájékoztatón.

Bán Teodóra

A karácsonyt az egész keresztény világ ünnepli. A Vörösmarty téri téli fesztivál programjai, üzenete: hagyomány, ünnep, kereszténység és a családi értékek ápolása is ezt a várakozást szeretné valódi ünneppé tenni.

Budapest turizmusa négy évszakban

Budapest vendégforgalma 2018-ban eddig nem látott növekedésnek indult. Az elmúlt 10 hónap turisztikai KSH adatai, statisztikai számok folyamatos emelkedést mutatnak.

A negyedik évszak turisztikai vonzerejének fenntartásához az idén 20 éves Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár, – mint a főváros téli fesztiválja- folyamatos fejlesztéssel és minőséggel járul hozzá.

Az igényes minőséget kereső turisták biztos pontja a Vörösmarty téri karácsonyi vásár, ezért is tartja a BFTK kiemelkedően fontosnak, a tavaszi a nyári az őszi fesztiválok mellett, a téli fesztivált, Budapest legnagyobb kulturális rendezvénysorozatának megrendezését, mely gazdag tradícióinkat bemutató vásár.

A vásár gasztrokínálata

A Vörösmarty téren – 16 vendéglátóhelyen – itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök állnak a pultok mögött, így küldetéstudattal, hitelességgel képviselik, közvetítik a kárpát-medencei gasztrokulturális értékeket, a karácsonyi ünnepkör hagyományait. Hagyományhűen, kistermelői alapanyagokkal, a magyar családi kisgazdaságok legjobb termékeivel dolgoznak.

A magyar régiók tradicionális kulináris kínálatát felvonultató tematikus gasztro hetekkel várjuk a közönséget

2018. november 9-től 2019. január 1-ig hetente más-más – a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó, kulináris élményeket kínálunk Budapest szívében. Így egy helyen, ismerhetik meg a vásárlátogatók az ország régióinak étel- és borkínálatát. Az első hét Szent Márton hete (november 9-18.). A további kínálatról a programfüzetben olvashatnak.

A Vörösmarty téri vásár egyedi kézműveskínálata 

Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásáron több mint 120 kézműves kínálja szebbnél szebb termékét a Vörösmarty téren. A mesterek komoly minőségi rostán esnek át és szigorú szabályoknak kell megfelelniük ahhoz, hogy a saját készítésű, művészi kivitelű munkáikkal jelen lehessenek ezen a nagyszabású eseményen.

A vásárszervező BFTK célja, hogy támogassa a magyar kézműves dinasztiákat, a családok ugyanis a népi hagyományokból kiindulva olyan, ma is szívesen használatos termékeket készítenek, melyet örömmel vásárol a közönség. Ezáltal a hagyomány szervesül a mai design kultúrába, és ettől olyan értékes a magyar kézművesség.

Az árusok több mint fele a Magyar Kézműves Szövetség tagja. A közel 20 mesterséget felsorakoztató vásár a hazai vendégeknek és a határon túlról érkező turistáknak kiválóan szemlélteti a magyar kézműves mesterség sokszínűségét, minőségi színvonalát.

Adventi koszorú

Az idei forgatagra más meglepetéssel is készülnek a szervezők. Budapest legforgalmasabb terén felállított több mint 3 méter átmérőjű, mintegy fél méter vastagságú

koszorú a tér legszebb dísze lesz, valamint az ünnepi hangulat egyik meghatározó,

hagyományőrző jelképe is egyben. A több mint 4 mázsa vessző-alapot fenyő, moha,

szalag, csipketermések és aranydíszek teszik még szebbé. A modern, de mégis autentikus koszorú a belváros szívében akár mindenki adventi díszévé válhat.

Adventi gyertyagyújtás

A téren található óriás adventi koszorú négy gyertyáját adventi vasárnapokon 16 órakor ünnepélyes keretek között, angyali kórus kíséretében gyújtják meg.

Adventi fényfestés

A Vörösmarty tér egyik jelképe a Gerbeaud Házban található kávéház, minden bizonnyal Budapest leghíresebb kávézója. A szecessziós-késő eklektikus impozánsa épület 1858-ban épült, idén 160 éves. A vásárt szervező BFTK – a téli fesztivál keretében – szeretné megmutatni Budapest építészeti kincseit is: fénnyel teszi még pompásabbá a házat.

December 1-24. között minden nap sötétedéstől fényfestés csodája várja a vásárlátogatókat! Nézze velünk egy meleg ital vagy finom étel társaságában, ahogy a fények segítségével megfestett ünnepi hangulatú képek megelevenednek a Gerbeaud Ház falán. A fényjáték megtekinthető minden nap délután 5 órától egészen a zárásig.

Hütte – Budapest sztorik és hangulatos irodalmi estek

A Hütte Bisztró és környezete a város igazi közösségi tere ebben az időszakban, ahol heti tematikus programokkal, magyar borok kóstoltatásával egészülnek ki az adott napra meghirdetett események, ezzel is hangsúlyozva, hogy a hagyomány és a szellemi értékek kéz a kézben járnak, mely egyben a közösségek összetartozásának erejét is jelképezi.

A Bisztróban kulturális programok és gasztronómiai bemutatók is várják a vendégeket hétről-hétre:

keddenként 18.00 – 21.00 óra között

Felvonultatjuk a tér gasztronómia remekeit. A Hütte Bisztró a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár egész vendéglátásnak reprezentációs helyszíne.

szerdánként 18.00 – 19.00 óra között

Budapest titkai címmel, mesél hazai utazási érdekességekről

Kiss Róbert Richárd újságíró előadása

csütörtökönként

Hagyományok Háza vendégvárása, a Kárpát-medence hagyományait, kultúráját bemutató programok.

péntekenként 18.00 – 19.00 óra között

Írók karácsonya című irodalmi estet rendezünk ismert írók részvételével. Eljönnek és mesélnek: Péterfy Gergely, Nyáry Krisztián, Ugron Zsolna, Schein Gábor, Saly Noémi és Závada Pál.

szombatonként 10.00 – 18.00 óra között

Szamos marcipán bemutató szórakoztatja az édességkedvelőket.

Itt az érték szórakoztató, megfogható formában kerül a közönség elé

Színpad

A vásár ideje alatt a látogatókat közel 160 nívós program várja. A színpadon népzenei, jazz, crossover, alternatív, blues, soul koncertre kerül sor hétköznaponként és hétvégén egyaránt. A gyerekeket hétvégenként bábszínházi és zenés-táncos előadásokkal várják a színpadon.

Játszóház

A családok együtt vagy a gyerekek csoportokban készülhetnek megfogható formában az adventre: idén új a kézműves játszóházban várják a gyerekeket, akik a gyertyaöntés, a mézeskalács-sütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit sajátíthatják el a fűtött faházban.

Számos egyéb programmal is megidézik advent szellemét, ünnepélyes szertartás keretében gyújtanak gyertyát az óriás koszorún, nyitott műhely keretében, avatják be egy-egy mesterség kulisszatitkaiba a látogatókat.

Hagyomány

A Magyar Kézműves Szövetség szervezésében Nyitott műhely keretében a helyszínre telepített hagyományos kovácsműhelyben a kovácsmesterség kulisszatitkaiba avatják be a közönséget.

Mikulás

Találkozott már az igazival? Ha nem, itt az ideje, hogy elsúgja kívánságait. Az igazi finn Mikulás magyarországi látogatása során a Vörösmarty téren várja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Joulupukki, a finn Mikulás az idei évben is ellátogat az Európa 10 legszebb karácsonyi vására közé választott Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásárba, 2018. december 6-án 16-17 óra között várja a gyerekeket a téren felállított színpadon.

Újdonságok – Városi magasles

Egy újdonsággal is meglepjük a városlakókat: helybe hozzuk a természetet, azaz különleges környezetbe helyezünk egy vidéki „tereptárgyat”. Így a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében bemutatott magasles új helyszínen, a Vörösmarty téren várja a „városi vadászokat”. Az installáció célja, hogy pár percre kiszakadva a város kreálta túlzsúfoltságból lehetőség nyíljon magát a várost, az embereket és saját magunkat is kívülről vizsgálni.

Poket automata

A méltán népszerű könyvautomata már a Vörösmarty téren is várja az olvasás szerelmeseit. Zsebkönyvek útközbeni olvasáshoz vagy akár karácsonyi ajándékként is!

Karitatív

A hagyományokhoz híven, az idén is több karitatív szervezetet hívtak meg a szervezők, akik folyamatosan mutatkoznak be a vásár karitatív faházában.

Két kiemelt rendezvénnyel is segíti a vásár a rászorulókat:

2018. december 1-jén, szombaton 10-17 óráig Jótékony pálinkázás címmel lehet pénzadományokkal segíteni Nagydobrony magyar árvaházában élő, nehéz sorsú, kárpátalakjai gyerekeket. A jókedvű adakozókat az Angyabanda és a Kiss Kata Zenekar szórakoztatja.

Gyűjtés a Budai Gyermekkórház számára: a Gróf Széchenyi Család Alapítvány gyerekeknek gyűjt orvosi készülékre. A Budai Gyermekkórház Epilepszia-Neurológiai Szakambulanciáján jelenleg egy darab, nagyon megviselt készülékkel tudnak folyamatos, 24 órás megfigyelést végezni a beteg gyermekeken. A diagnózis megállapításához, valamint a későbbi nyomon követéshez is szükséges a vizsgálat, az adatok kielemzése alapján tudják a szükséges kezeléseket meghatározni. Hosszú várakozási idővel kell számolni és a készülék megbízhatósága így is kérdéses időnként.

A Vörösmarty téren, ezeken felül, több lehetőség is nyílik a jótékonykodásra. Huszonnégy közhasznú szervezet ad lehetőséget az adományok befogadására. A szervezetek a vásár programfüzetében megtalálhatók.

Bővebb információ: www.budapestkaracsony.hu

BUDAPEST TURIZMUSÁÉRT DÍJ 2018

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) Budapest Főváros hivatalos turisztikai és fesztiválszervező cége díjazza azokat, akik Budapest turisztikai desztináció vonzóbbá tételéhez hozzájárulnak. A BFTK két díjat is alapított: a Budapest kulturális és turisztikai nagykövete, valamint a Budapest Turizmusáért díjat. Ez utóbbit idén a téli fesztiválon adja át.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) Budapest Főváros hivatalos turisztikai és fesztiválszervező cége, 2016-ban megalapította a BUDAPEST TURIZMUSÁÉRT DÍJAT, melyet évente egy olyan turisztikai szereplőnek, szolgáltatónak vagy projektnek adományoz, aki, illetve ami mind belföldi, mind nemzetközi viszonylatban hozzájárul a Budapest márka (Budapest Tourism Brand) építéséhez, Budapest turisztikai desztináció vonzóbbá tételéhez.

A BFTK idén a Hungaroring Sport Zrt-nek adományozta a díjat!

Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra

2018. november 9-én Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, valamint Bán Teodóra a BFTK ügyvezetője ünnepélyes keretek között átadta a Budapest Turizmusáért díjat Gyulay Zsoltnak, a Hungaroring Sport Zrt elnök-vezérigazgatójának és kollégáinak.

Gyulay Zsolt, Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Bán Teodóra

A Hungaroring Sport Zrt. által hazánkban koordinált nemzetközi márkák, mint a Forma 1 Magyar Nagydíj és kapcsolódó nagy sportrendezvényei (Nagy Futam, WTCR, Red Bull Air Race, Hungaroring Classic) olyan különleges és kiemelkedő hatású rendezvények, amelyek a belföldi mellett nemzetközi viszonylatban is az egyik legerősebben vonzó, fővárosi turisztikai attrakciók.

A Hungaroring – több mint három évtizede felépített pálya – kezdetben azért számított kuriózumnak, mert az első volt a vasfüggöny mögött, ma pedig azért, mert a harmadik azon pályák sorában (csupán Monte-Carlo és Monza előzi meg), amelyek folyamatosan szerepelnek a versenynaptárban. A Hungaroringen 2018-ban már a 33. Magyar Nagydíjat rendezte meg a Hungaroring Sport Zrt. A sok modern, uniformizált pálya között a Hungaroring a hagyományt képviseli – a klasszikus stílust, amely mára felértékelődött, branddé vált. A versenyzők, a csapatok szeretnek ide jönni, emellett hivatalos turisztikai statisztikai felmérések igazolják, hogy vonzzák a közönséget.

2018-ban ezt a professzionális szervező munkát szeretné a BFTK elismerni a Budapest Turizmusáért Díj odaítélésével.

Forrás: BFTK