13. Román Filmhét- 2018 november 15-19.

2018. november 15-19.között immár tizenharmadik alkalommal szervezi a Budapesti Román Kulturális Intézet az Uránia Nemzeti Filmszínházzal közösen a budapesti Román Filmhetet. Az ötnapos magyarországi ősbemutató-sorozat alkalmából a budapesti közönség a román filmgyártás nyolc friss, rangos díjakat is begyűjtő produkcióját tekintheti meg.

Az idei filmhét díszvendége a számos román és nemzetközi filmből ismert Vlad Ivanov. A színész, aki Cristian Mungiu 4 hónap, 3 hét, 2 nap című Arany Pálma-díjas filmjével egy csapásra sztárrá vált, és akit legutóbb Kenyeres Bálint Tegnap és Nemes Jeles László Napszállta című filmjének főszerepében is viszontláthattunk, a november 15-i nyitónapon lesz a filmhét vendége. A program közönségtalálkozóval indul az Uránia kávézójában – a 18 órára meghirdetett beszélgetés moderátora Gyenge Zsolt filmkritikus. Ezt követően, 19 órától az Egy lépéssel az angyalok mögött című filmet vetítik a díszteremben, amelyben Ivanov egy megvesztegethetetlen, de erőszakos lelkész tanárt alakít. Daniel Sandu rendező első egészestés alkotása, amely egy ortodox szeminárium zárt közösségének világába viszi el a nézőt, tizenöt jelölésből nyolcat váltott díjra a román film Oscarjának számító Gopo-díj idei gáláján, valamint elnyerte a TIFF Erdélyi Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíját is. Vlad Ivanov egy másik főszerepben is látható lesz a filmhét programjában: a pénteken 19:30-kor kezdődő Kupakokban egy gátlástalan vállalkozót formál meg, akit egy szívinfarktus és a kilátásba helyezett szívátültetés rémképe késztet arra, hogy változtasson az életén. Ivanov filmbeli partnerei Adrian Titieni és Diana Cavallioti, az elmúlt évek Román Filmheteinek vendégei.

Az idei Román Filmhét műfajilag és tematikailag is vegyes programjának különlegessége, hogy ezúttal nagyobb terepet kapnak a női alkotók. Adina Pintilie Arany Medve-díjas, kritikusokat megosztó Ne érints meg! című filmje tabuk nélkül beszél a szexualitásról, és alapjaiban kérdőjelezi meg az intimitásról alkotott elképzeléseinket. Pintilie mellett két másik fiatal alkotó egy-egy rendezését is bemutatják. Ivana Mladenovic első nagyjátékfilmje, a nagyrészt amatőr szereplőkkel forgatott A Ferentari negyedi katonák Bukarest legszegényebb negyedében játszódik, és két periférián élő ember kapcsolatát mutatja be. Ana Lungu (A cet gyomrában, Egy jókislány önéletrajza) ironikus hangvételű filmje, az Egy herceg és egy fél a bukaresti művészvilágban játszódik, és egy baráti társaság kapcsolati dinamikáját tárja fel.

Két dokumentumfilm szerepel az idei programban: az ismert újhullámos rendező, Corneliu Porumboiu (a Rendészet, nyelvészet, A kincs alkotója) Mindörökké futball című dokumentumfilmje egy különc futballrajongó portréja, és szokásos módon elmélkedésre hangolja a nézőt. A Brassó, 1987 – két évvel elsietve című dokumentumfilmmel (rendezte Liviu Tofan) az alkotók az első romániai tömegmegmozdulásnak állítanak emléket, amely 31 éve, november 15-én tört ki a kommunista rezsim ellen. Valós esemény, a „Giulești” szülészotthonban történt tragikus kimenetelű tűzvész ihlette Cătălin Saizescu Rövidzárlat című játékfilmjét is.

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik. A budapesti Román Filmhét megvalósítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

További információk: https://urania-nf.hu/esemenyek/1009