ProART Company – Oneness/Blatny // BDT – Black and Light

A Budapest Táncszínház novemberben is készül stúdió előadással, ahogyan az DEPO programtábláján is látható!  November 9-én ismét két együttes szerepel egy esten a DEPO Stúdióban (Bp. 1097 Koppány u. 15.).

A Csehországból érkező ProArt társulat repertoárjából Oneness, illetve Blanty című előadásai láthatóak.

Az est másik főszereplője a Budapest Táncszínház, mely ezúttal egy duettel készül, Black and Light címmel, melynek koreográfusa Raza Hammadi.

https://www.facebook.com/events/185620755653414/?ti=cl

Oneness

Koreográfia: Martin Dvořák, Lukáš Lepold
Zene: Olafur Arnalds, Ben Frost, Nils Frahm

A történelem minden egyes pillanatban íródik. Egy szempillantás alatt válik múlttá a jelen, melyet bárki megfigyelhet. A Oneness című táncelőadás ezt a folyamatot tárja fel az itt és most-ban. A cseh ProArt Társulat a fizikai és lelki kötődésünket kutatja ehhez a jelenséghez kapcsolódóan. A közönség előtt megjelenik ez a kettőssége az elme tudatosságának és a mozdulatok folyamának. Ebből fakadnak a teljes jelenlét percei, a percekben megélt idő pillanatai.

Blatný

Koreográfia: Martin Dvořák
Zene: František Chaloupka, Pavel Blatný, Nils Frahm

A Blatny című darab a cseh költő, Ivan Blatny versein alapszik – az ő költészetének művei, és az általa elmondott beszédek szolgálnak eszközéül az érzelmek kifejezésének, képek felidézésének. A kreativitás három eleme, a szó, a zene és a mozgás, és ezeknek kölcsönös egymásra hatása. A mozgás reagál a szövegre, míg a zene válaszol a mozgásra és a szavakra. A kreatív folyamat lényege a verseken alapuló improvizációs mozgásvilág, és ennek kölcsönös visszahatása. A darabban hallható zenék a költő unokatestvérének, a zeneszerző Pavel Blatny műveiből is kerültek kiválasztásra, illetve a cseh kortárs zeneszerző Frantisek Chaloupka művei Ivan Blatny verseire.

Budapest Táncszínház

Black and Light 

Van egy álmom, és ezt élem 30 éve. Ezt sok barátommal megosztottam a világon. Amit megosztunk, megélünk, olyan mint egy felismerés, ünnep. Ezt az álmot úgy hívják tánc. A tánc sokszínű, amely szabadságot ad nekünk. A szabadság nyitottá tesz. És ez a szabadság az örökkévalóság.

Jegyek a helyszínen 2.500 forintért kaphatóak.

Forrás: Budapest Táncszínház