Személyes, fenntartható, innovatív… – invitáló a 10. Marie Claire divatnapokra!

Szerző: Böjtös Kinga

November 3-4-én immár tizedik alkalommal rendezi meg a Marie Claire magazin a saját nevével fémjelzett Fashion Days napokat. A rendezvényen a külföldi nagy márkák és az ismert magyar tervezők bemutatói mellett kiemelt szerepet kapnak az ökotudatos tervezői koncepciók és a hazai divattervező képzés jelene.

A Millenáris B csarnokában ezúttal olyan magyar tervezők is bemutatják új kollekcióikat, akiknél elsődleges szempont a divatban is egyre fontosabb fenntartható, átlátható- és környezetbarát szemlélet.

November 3. szombat 16.00 Magyar tervezők „Ökotour” bemutatója: AWARE by PRINTA, WYHOYS, LAZLO, ALMA VETLÉNYI

ALMA VETLÉNYI:  Alma kollekcióját személyes emlékei inspirálták: saját gyerekkori ruháinak forma- és színvilágát  dolgozta fel és értelmezte újra dekonstruktív módon. A szabásvonalakban és sziluettekben fellelhető a gyermeki játékosság fodrok, kivágások vagy kapucni formájában. Az imidzsdarabok belső oldalán található kézi hímzések naplóból kiragadott mondatok, aktuális üzenettel. Hernyóselyemből és pamutból készültek a színpompás szettek, a szabászati hulladékgazdálkodást is figyelembe véve.

AWARE BY PRINTA:  A Walking Distance kollekció a természetben született, és a környezettudatos utazás fontosságára hívja fel a figyelmet: fedezzük fel a környékünkön található helyeket, gyalogoljunk, fussunk, sétáljunk, kapaszkodjunk fel egy sziklára, ugorjunk át egy patakot! Ebben a szellemben az alapanyagok helyben készített és talált textíliák és vintage kelmék, amelyek környezetbarátak és kényelmesek. Különleges szabásvonalak és kézzel szitázott minták teszik őket egyedivé, a színek az esti égboltot és a ragyogó napsütést idézik.

LAZLO:  A Lazlo márka ruhái 2012 óta kimondottan szabászati hulladékból készülnek: így környezettudatosak, ezzel védik a környezetünket. A 2019-es tavaszi–nyári kollekció a One nevet viseli: a modellek ugyanis méret nélküliek (tehát one size-ok). A szabásminták letisztultak és a zero waste-elvet követik: úgy vannak szerkesztve, hogy ne legyen leeső szabászati hulladék. A textilminták fotóprintek, amelyek különböző élethelyzeteket vagy éppen manipulált textileket jelenítenek meg.

WYHOYS:  Pápai Lilla legújabb kollekciója a felelős állattartásra szeretné felhívni a figyelmet. Az organikus pamutból készült kötött, valamint az OEKO-TEX nyomott bambuszselyem ruhadarabok, a sportos, mégis elegáns outfitek nyugalmat, egyszerűséget sugallnak. A kollekció kötött elemei különleges átlapolásokkal, apró részletekkel és hajtásokba bújtatott hímzésekkel a rejtett problémákra utalnak. A színvilág a kutyákat idézi meg, így jellemzőek a természetes, meleg, natúr színek valamint a pasztell rózsaszín.

Marie Claire Fashion Days alkalmat biztosít a divattervező képzésben élen járó művészeti iskolák bemutatkozásának,  a végzős hallgatók kollekció-bemutatóinak.

November 3. szombat  12.00 A KREA Kortárs Művészeti Iskola diákjainak bemutatója

A KREA divat- és stílustervező, fashion designer és fashion brand designer képzésein a hallgatók kimagasló hazai tervezőktől tanulnak koncepció- és kollekcióközpontú tervezést. Diákjaink a négyéves képzésben megalapozzák szakmai hozzáértésüket, inspirálódnak, követik az aktuális trendeket, és lehetőségük nyílik, hogy kibontakoztassák személyes stílusukat. A Mars bolygó inspirálta öltözékeket negyedéves hallgatóink, Baranyi Flóra, Fenyvesi Péter, Gál Hanna Borbála, Kőszegi Júlia, Nagy Orsolya, Nagy Zsófia Boglárka és Szakonyi Fanni álmodták kifutóra. Absztrakt geometria és organikus formavilág találkozásában hozták létre utópikus elképzeléseiket. Szabályokat áthágó, túlzásokat követő esztétikával formálták meg gondolataikat az emberiség jelenére és jövőjére reflektálva.

November 4. vasárnap  12.00 A Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak bemutatója

A Budapesti Metropolitan Egyetemen (METU), Magyarország legnagyobb művészeti képzési portfólióval rendelkező felsőoktatási intézménye. A 2009-ben indult művészeti képzéseken jelenleg 9 alap- és 7 mesterszak közül, magyar és angol nyelvű képzési kínálatból választhatnak a leendő hallgatók. A divat több területen megjelenik: a kézműves tárgykultúra alapszakon belül öltözék-, divatékszer- és kiegészítő tervezés, mesterszakon divat- és textiltervezés, fotográfia alapszakon divatfotózás tanulható, valamint szakirányú továbbképzésben a divat- és luxusmárka menedzsment programon várják az érdeklődőket.  Idén a végzősök munkáinak összeállításával mutatkozik be a METU. Ez az eklektikus válogatás tükrözi azt a sokszínű látásmódot, amely a hallgatókat jellemzi. Legyen szó társadalomkritikáról, okos textilek használatáról, transzformálható öltözékekről, innovatív anyagkísérletekről, zero waste vagy szociális designról – megannyi izgalmas megközelítés, amely jól prezentálja a METU-n folyó kreatív munkát.

A divatnapok részletes programja: https://marieclaire.hu/fashion-days-2018/2018/10/01/marie-claire-fashion-days-programok-2018/

Jegyvásárlás online: https://marieclaire.hu/fashion-days-2018/2018/09/22/jegyvasarlas-3/

Forrás, fotók: Marie Claire