Kocsis Zoltán emlékkoncert

A Nemzeti Filharmonikusokat majdnem két évtizeden át vezető egykori főzeneigazgatójára, Kocsis Zoltánra emlékeznek együttesei, halála napján, november 6-án a Müpában. Az est során elhangzik Chopin f-moll zongoraversenye, op. 21., a rendkívül tehetséges Boros Misi előadásában, majd az autonóm zeneszerző, Antal Mária művének ősbemutatójával, Az Áramlat című darabbal folytatódik a megemlékezés. A programot Rachmaninov alkotása, a Harangok zárja, amelyben a szerző az emberi élet egy-egy nagy eseményét dolgozta fel. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar mellett olyan kiváló közreműködők is fellépnek, mint Boros Misi zongoraművész, Balga Gabriella, Fekete Attila és Anatolij Fokanov énekművészek. Az emlékkoncertet Hamar Zsolt vezényli. 

Kocsis Zoltán @ Kenéz László

Az előadást  18.00 órai kezdettel vetítés előzi meg, amelyen „Bartók színpadi művei Kocsis Zoltán vezényletével” címmel a Művészetek Palotája dokumentumfilmjét tekinthetik meg a koncertjeggyel rendelkezők. A felvételen Bartók „A Kékszakállú herceg vára” című operája látható Káel Csaba rendezésében, közreműködik Szántó Andrea, Bretz Gábor, és Mécs Károly, valamint „A csodálatos mandarin” című pantomimje, amelyben a Pécsi Balett táncművészei közreműködnek Vincze Balázs koreográfiájával. A Nemzeti Filharmonikusokat Kocsis Zoltán vezényli.

Emlékét nem lehet méltóbb módon ápolni, mint úgy, hogy az általa felállított mércét szem előtt tartva vesszük ki minden nap hangszerünket a tokból, és igyekszünk a zeneszerző akaratát a lehető leghívebben életre kelteni. Halálának napján minden évben hangversennyel emlékezünk meg róla. Azt reméljük, hogy úgy tesszük mindezt, hogy annak Ő is örülne. A zeneirodalom remekműveit méltó módon tolmácsolva, egyszersmind ifjú tehetségeket bemutatva. Bízunk benne, hogy odafentről hallgatva Zoli elégedetten bólint majd.”  – mondja Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója. 

Chopin örök szépségű f-moll zongoraversenyét  a nemrég még csodagyerek, mára kamaszkorba ért Boros Misi előadásában hallhatjuk., a nagyközönség részére 2014-ben, a Magyar Televízió által megrendezett klasszikus zenei te­hetségkutató, a Virtuózokban vált ismertté. Az elmúlt négy évben több, mint 150 koncerten játszott, a világ számos részén koncertezett már, kimagasló tehetségét, elbűvölő sze­mélyiségét olyan mesterek méltatták, mint Plácido Domingo és Vásáry Tamás. 2016-ban Junior Prima Díjjal ismerték el eredményeit. Chopin 1829-ben, huszadik életévének betöltése és tanulmányai befejezése előtt komponál­ta szerzeményét. A mű ajánlása Delfina Potockának, Chopin egyik párizsi zongorista tanítványának szól. Chopin fiatalkori kompozíciói hatá­sosabb, nyíltabban virtuóz művek, mint a későbbi karakterdarabok. Az életmű első harmadát áttekintve feltűnhet, hogy hat zenekar-kíséretes zongoramű, két so­rozat virtuóz etűd, briliáns variációsoro­zatok és rondók mellett két, a zongorát előtérbe helyező kamarazenei alkotás is ekkor keletkezett. Ezekkel a művekkel tette le névjegyét a huszonéves lengyel zeneszerző a nemzetközi zeneélet akkori központjában, a zongoratitánoktól hem­zsegő Párizsban.

Antal Mária nevét bizonyára kevesen ismerik; Nagy Britanniában élő zeneszerző, aki a Zeneakadémián szerzett diplomát. Itt elhangzó kompozícióját, Az Áramlatot, Csíkszentmihályi Mihály ma már klasszikus munkája, a Flow-élményről írt könyve és gondolatai ihlették; a darab műfajilag talán a szimfóniához áll legközelebb, tételeinek címe pedig: Fókusz, Világosság és Időtlenség, Eksztázis.

A koncert második részében felcsendülő mű szerzőjének magyarországi ismertségét különösen a szívén viselte Kocsis Zoltán; Rachmaninov 1913-ban komponált, de méltatlanul keveset játszott Harangok című műve nagyszabású kórusszimfónia négy tételben, az utolsóban a gyász megrendítő harangkondulásaival. Az Edgar Allan Poe versére készült alkotás megszólaltatásában a Nemzeti Énekkar mellett nagyszerű énekes szólisták, Balga Gabriella, Fekete Attila, Anatolij Fokanov működnek közre.

2018. november 6., kedd, 19:30 – Müpa
Chopin: f-moll zongoraverseny, op. 21.
Antal Mária: Az Áramlat
Rachmaninov: Harangok
Km.: Balga Gabriella – szoprán, Fekete Attila – tenor, Anatolij Fokanov – bariton, Boros Misi – zongora
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Hamar Zsolt

Forrás: Magyar Nemzeti Filharmonikusok