Csernus 90

Csernus Mariann Kossuth díjas, Jászai-Mari-díjas, Érdemes művész, a Köztársasági Érdemrenddel kitüntetett színművész 90. születésnapját ünnepelte  október 30-án a Magyar Színház társulata. Régebbi és mostani kollégái köszöntötték föl ebből az alkalomból a Sinkovits Imre Színpadon. A társulat egy albumot állított össze Csernus Mariann szerepeiből, a róla írt szövegekből, és a társulathoz fűződő emlékekből.

© Juhász Éva/Magyar Színház

Az album előszavát Pinczés István rendező írta, aki Csernus Mariannt Háy János: Házasságon innen, házasságon túl című darabjában rendezte és amely ebben az évadban is a Magyar Színház repertoárján van, Csernus Mariann még mindig játssza az Öreg néni (Marika néni) szerepét.

© Juhász Éva/Magyar Színház

Pinczés István köszöntőjét ezekkel a mondatokkal zárta:

E kerek évforduló alkalmából a társulat nevében nagy-nagy szeretettel köszöntünk, és arra kérünk, hogy kilencven éves ezüstglóriás fejeddel, szarkasztikus humoroddal, cinikus bölcsességeddel, életszemléleteddel, tehetségeddel taníts minket, zöldfülűeket lélegezni, beszélni, játszani! Taníts minket, hogy mi se rettegjünk éjszaka az erdei manóktól és tündérektől! Taníts, hogy valóságos vagy virtuális gránátrepeszekkel gerincünkben hogyan lehet, hogyan kell állva maradni a világot jelentő deszkákon – és a ránk kirótt életben.

A téged ünneplő társulat nevében jó egészséget, játékkedvet, jó szerepeket és további nagy sikereket kívánok – kívánunk neked. – írta a társulat nevében Pinczés István rendező.

© Juhász Éva/Magyar Színház

Forrás: Magyar Színház