Balaton, bor, irodalom

Balaton, Duna, Tisza, Szamos, Dráva és Garam-völgy. Emlékfolyamok címmel folytatódik a KönyvTÁRlat, az Országos Széchényi Könyvtár irodalom- és kultúrtörténeti sorozata. A nyolcadik évadban a nemzeti könyvtár fontos vizeinkhez köthető alkotókat, írókat, költőket és helyszíneket idéz meg neves írók, irodalomtörténészek, zenészek, színészek és előadóművészek segítségével.

A sorozat első estjén Füredtől Keszthelyig „utazhat” a közönség. Ambrus Lajos író és Alexa Károly irodalomtörténész a balatoni irodalmi emlékhelyekről (Füred, Badacsony, Szigliget, Sümeg) és a Balatonhoz köthető írókról és költőkről beszélget, akiket megihletett a balatoni táj és a vidékhez kötődő számos legenda, de figyelmet kap a balatoni borvidék is.

Az est végén, a korábbi évekhez hasonlóan most is előkerülnek érdekességek, ritkaságok a nemzeti könyvtár gyűjteményéből, melyeket Dede Franciska irodalomtörténész (OSZK) mutat be a Varázsgömb-rovatban Balatoni lapok címmel.

A beszélgetés során részleteket vetítünk Az arany ember című Jókai-regény alapján készült, 1918-ban forgatott némafilmből. Zongorán kísér: Darvas Ferenc zeneszerző, zongorista.

Időpont: 2018. november 8. 17 óra

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár
Budavári palota, „F” épület, 6. emelet, Díszterem

(Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános Udvar felől.)

A rendezvénysorozat az NKA támogatásának köszönhetően ingyenesen látogatható.

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár
,