Valahol Európában a Szegedi Nemzeti Színházban

Karácsony előtt, december 21-én mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház az egyik legnépszerűbb hazai musicalt, a Valahol Európábant Szőcs Artur rendezésében. A nagyszabású produkcióban a színház művészei mellett 46 gyerek vesz részt.

© SZNSZ/Kelemen József

Szőcs Artur az olvasópróba kezdetén felhívta a gyerekek figyelmét arra, hogy a többi alkotóval és művésszel együtt egyenrangú kollégákként tekintenek rájuk, hiszen egy színpadon állnak, és éppen ezért szigorú, fegyelmezett munkát vár tőlük.

© SZNSZ/Kelemen József

A darab koreográfusa, a Szegedi Kortárs Balett egykori tagja, Bodor Johanna boldogan jött ismét Szegedre, örül, hogy részese lehet a készülő produkciónak, és reméli, a kemény munka végeredménye a résztvevők és a nézők számára is felejthetetlen élmény lesz.

© SZNSZ/Kelemen József

Barnák László főigazgató elmondta, azért is esett a választás a Valahol Európán című darabra, mert ez egy magyar musical és nemzeti színházként az intézmény fontos feladata a nemzeti értékek bemutatása. Emellett 2018 a Családok éve, melynek keretében társadalmi felelősségvállalás formájában szeretnék a nehezebb körülmények között élő családokhoz is eljuttatni a produkciót.

© SZNSZ/Kelemen József

Keretes: „Milliónyi éhes gyerek bitangol Európa szerte. Nincs mit enniük, nincs hol aludniuk. Nem tudnak írni, olvasni, nem tudják mi a zene, mi a szeretet. (…) Az otthonukat szétverte a háború.” A második világháború végén játszódó történet hősei a fedél nélkül maradt gyerekek, akik bandába verődve igyekeznek túlélni a háború borzalmait. Egy idős zenész, Simon Péter fogadja be őket, az ő romos kastélyában lelnek menedéket.

A világhírű filmből készült musical dalai – Nem szabd félni, Valahol Európában, A zene az kell – igazi slágerekké váltak.

http://szinhaz.szeged.hu/szindarab/valahol-europaban/

© SZNSZ/Kelemen József

Forrás: Szegedi Nemzeti Színház