Örök világosság – a Nemzeti Filharmonikusok koncertje

ÖRÖK VILÁGOSSÁG
2018. november 1. csütörtök, 19:30 Zeneakadémia
Ferencsik bérlet 2.

A halottak napja alkalmából november 1-jén a Zeneakadémián Dvořák Requiemjét tűzik műsorra a Nemzeti Filharmonikusok Hamar Zsolt vezényletével, Balga Gabriella, Wiedemann Bernadett, Balczó Péter, Kovács István, valamint a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba) közreműködésével.

Bármilyen furcsa, de vannak gyászmisék, amelyeket mindig örömmel hallgatunk. Mert erőt adnak, felemelnek, elmélyülésre ösztökélnek, mert vigasztalást nyújtanak. Antonín Dvořák Requiemje is ezek közé tartozik, igaz, sajnálatos módon jóval kevesebbszer hangzik el, mint például Mozart vagy Verdi remeke. A cseh zeneszerző egyik főművéről van szó, amelyet karrierje csúcsán írt. A darab keletke­zése nem kapcsolódik össze valakinek a halálával, vagy a halál előérzetével. Az igen nagy apparátust (szoprán, alt, tenor és basszusszóló, vegyes kar, szimfonikus zenekar és orgona) igénylő gyászmise 1891. október 9-én, Birming­hamben hangzott el először, a zeneszerző vezényletével. Míg Dvořák műveit általában átjárja a cseh, illetve szláv zene hatása, a Requiemben nem találunk népi, vagy népi ihletésű dallamot. Úgy tűnik, a zeneszerző a gyászmisét nemzetek fölött álló zenével kívánta megfogalmazni. A csendes áhítat és a magával ragadó eksztázis közötti hangulati skálát végigjáró, a szerzőtől megszokott módon csodálatos dallamokban gazdag mű kifejezetten koncerttermi megszólaltatásra íródott. A zenekar mellett a romantikus oratóriumok avatott előadója, a Nemzeti Énekkar, valamint nagyszerű énekes szólisták működnek közre.

2018. november 1., csütörtök, 19:30 Zeneakadémia
Dvořák Requiem
Km.: Balga Gabriella, Wiedemann Bernadett, Balczó Péter, Kovács István, valamint a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba) és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Hamar Zsolt

Következő hangversenyünk:
KOCSIS ZOLTÁN EMLÉKKONCERT
november 6., kedd, 19:30 – Müpa
Chopin: f-moll zongoraverseny, op. 21.
Antal Mária: Az Áramlat
Rachmaninov: Harangok

Km.: Balga Gabriella – szoprán, Fekete Attila – tenor, Anatolij Fokanov – bariton, Boros Misi – zongora, a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Hamar Zsolt

A Nemzeti Filharmonikusokat majdnem két évtizeden át vezető egykori főzeneigazgatójára, Kocsis Zoltánra emlékeznek együttesei, halála napján, november 6-án a Müpában.  

Chopin örök szépségű f-moll zongoraversenyét, a nemrég még csodagyerek, mára kamaszkorba ért Boros Misi előadásában hallhatunk. Chopin 1829-ben, huszadik életévének betöltése és tanulmányai befejezése előtt komponálta szerzeményét. A mű ajánlása Delfina Potockának, Chopin egyik párizsi zongorista tanítványának szól. Chopin fiatalkori kompozíciói hatásosabb, nyíltabban virtuóz művek, mint a későbbi karakterdarabok. Az életmű első harmadát áttekintve feltűnhet, hogy hat zenekar-kíséretes zongoramű, két sorozat virtuóz etűd, briliáns variációsorozatok és rondók mellett két, a zongorát előtérbe helyező kamarazenei alkotás is ekkor keletkezett. Ezekkel a művekkel tette le névjegyét a huszonéves lengyel zeneszerző a nemzetközi zeneélet akkori központjában, a zongoratitánoktól hemzsegő Párizsban.

Antal Mária nevét bizonyára kevesen ismerik; Nagy Britanniában élő zeneszerző, aki a Zeneakadémián szerzett diplomát. Itt elhangzó kompozícióját, Az Áramlatot, Csíkszentmihályi Mihály ma már klasszikus munkája, a Flow-élményről írt könyve és gondolatai ihlették; a darab műfajilag talán a szimfóniához áll legközelebb, tételeinek címe pedig: Fókusz, Világosság és Időtlenség, Eksztázis.

A koncert második részében felcsendülő mű szerzőjének magyarországi ismertségét különösen a szívén viselte Kocsis Zoltán; Rachmaninov 1913-ban komponált, de méltatlanul keveset játszott Harangok című műve nagyszabású kórusszimfónia négy tételben, az utolsóban a gyász megrendítő harangkondulásaival. Az Edgar Allan Poe versére készült alkotás megszólaltatásában a Nemzeti Énekkar mellett nagyszerű énekes szólisták, Balga Gabriella, Fekete Attila, Anatolij Fokanov működnek közre.

Sok szeretettel várjuk hangversenyeinkre!

Forrás: MNF